'Lid van terreurorganisatie'

23 jaar cel geëist tegen 'Balie-jihadist' Aziz A.

27 juli 2021 15:49 Aangepast: 27 juli 2021 16:00
Fatah A. en 'Balie-jihadist' Aziz A. in maart in de rechtbank. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

Tegen 'Balie-jihadist' Aziz A. is een gevangenisstraf van 23 jaar geëist. De 35-jarige Syriër wordt verdacht van onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Volgens het Openbaar Ministerie bekleedde hij een hoge positie bij terreurorganisatie Jabat al-Nusra. Ook ziet het OM bewijs dat hij een rol heeft gespeeld bij meerdere aanslagen waardoor veel doden zijn gevallen.

Het OM verdacht Aziz aanvankelijk ook nog van het medeplegen van negentien moorden 'met terroristisch oogmerk' in 2012 in Syrië, maar daar is onvoldoende bewijs voor. Dus daar is vrijspraak voor gevraagd.

Aziz dook in 2017 ineens op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Hij is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

10 jaar geëist tegen broer

Tegen de broer van Aziz, de 44-jarige Fatah, is een celstraf van tien jaar geëist. Ook hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens het OM profiteerde hij van de hoge positie van zijn jongere broer.

Aziz zou zich volgens het OM vanuit een ideologisch motief hebben aangesloten bij de terreurorganisatie. In zijn jonge jaren zat hij lange tijd en onder gruwelijke omstandigheden vast in een gevangenis in Syrië. Hij zou daarna tegen het regime hebben willen strijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Balie-jihadist' ontkent, maar wil wel in cel blijven uit angst voor uitzetting

Aziz ontkent dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie, net als Fatah. De broers werden eind 2018 kort na elkaar opgepakt – Fatah was inmiddels met zijn gezin in Bergeijk in Noord-Brabant neergestreken – na maandenlang te zijn afgeluisterd door de politie. Deze gesprekken en verklaringen van getuigen vormen voor het OM de kern van het bewijs tegen de broers.

Herkend door leden actiegroep

Tijdens de vertoning in De Balie van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), werd Aziz herkend door leden van de actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Volgens hen is hij een jihadistisch strijder.

Zelf zei hij daar al eerder over dat 'de zaak groter is gemaakt'. Aziz was naar eigen zeggen bij de bijeenkomst op advies van de AIVD, waarvoor hij informant zou zijn geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Balie-jihadist was informant van de AIVD'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore