'Eén grote familie'

De wensambulance rijdt door, ook na de dood van oprichter Kees

27 juli 2021 19:18 Aangepast: 28 juli 2021 08:27
Kees Veldboer was de oprichter van Stichting Ambulance Wens. Beeld © Stichting Ambulance Wens / ANP

Het nieuws dat Kees Veldboer (62) is overleden, oprichter van Stichting Ambulance Wens, is bij veel mensen keihard aangekomen. Toch gingen de vrijwilligers vandaag meteen weer op pad om wensen van terminale mensen in vervulling te laten gaan. "We moeten dit doen."

De telefoon bij Stichting Ambulance Wens stond de hele dag roodgloeiend: allemaal mensen die hun steun wilden betuigen. Onder het bericht dat de stichting op Facebook zette, verschenen duizenden reacties van nabestaanden die zijn geholpen door de stichting. Veldboer was een geliefd man.

Eén grote familie

"Het is heel fijn dat iedereen aan hem denkt", zegt Jessica Nieuwenhuizen. Ze werkt al tien jaar voor de stichting en ging zelf ook vaak mee met het vervullen van wensen. Ze noemt Veldboer 'het hart van de stichting'. "Hij was er altijd voor iedereen, elke collega of vrijwilliger, en dat zijn er 270. Hij noemde het altijd één grote familie."

Als er één ding belangrijk was voor Veldboer, dan was het dat de ambulances niet stil kwamen te staan. Dus gingen vijf ambulances een dag na zijn overlijden 'gewoon' weer op pad. Vrijwilliger Joost Dekker (69) ging mee met één van de wensen.

Dekker en Veldboer kenden elkaar goed. Ze waren collega's vóór Veldboer de stichting startte. "We waren allebei ambulancebroeders en Kees vroeg me destijds of ik wilde meehelpen bij de stichting." Zo geschiedde. Ruim tien jaar later is Dekker nog niet van plan om te stoppen.

Joost Dekker is vanaf de oprichting betrokken bij Stichting Ambulance Wens. Joost Dekker is vanaf de oprichting betrokken bij Stichting Ambulance Wens.

Hij kan nog niet helemaal geloven dat Veldboer er niet meer is. "Elke keer voor een rit zagen we Kees 's ochtends even op kantoor. Vanochtend was ik er en was Kees er niet en besefte ik dat hij ook niet meer zou komen. Dat kwam heel hard aan."

Samen met een collega ging Dekker vandaag naar Rotterdam voor een terminale vrouw die nog één keer de Euromast wilde zien samen met haar man. "Ik kan wel thuis gaan zitten en erover nadenken, maar daar los je niks mee op en dan is de persoon die een laatste wens had de dupe."

De mevrouw die Dekker dinsdag begeleidde. De mevrouw die Dekker dinsdag begeleidde.

Veel ritjes samen deden Dekker en Veldboer niet. Dat kwam doordat ze beiden chauffeur waren – bij een wens gaat er normaliter één chauffeur en één verpleegkundige mee. Af en toe was er een wens in het buitenland of waarvoor ver gereden moest worden en dan gingen Veldboer en Dekker als duo aan de slag.

Samen naar de Spaanse grens

Vrij recent was er nog een rit die Dekker zich goed herinnert. "We hebben een terminaal persoon naar Nederland gehaald die in Spanje woonde. De Spaanse collega's brachten de patiënt naar de Franse grens, en daar namen wij de persoon over. Toen zijn we samen doorgereden naar Nederland, zodat de familie samen afscheid kon nemen en bij elkaar kon zijn."

Duizenden wensen vervuld

Stichting Ambulance Wens werd opgericht in 2007 Sindsdien zijn ruim 16.200 wensen van terminale mensen in vervulling gegaan. Als reactie op het overlijden van oprichter Kees Veldboer delen veel nabestaanden hun verhaal.

  • Zo ging Elspeth Vermaas in 2014, toen de stichting nog maar één ambulance had, met haar gezin naar het luchtvaartmuseum. Het was de wens van haar terminale vader. "Hij kon amper nog praten, maar die dag sprak hij honderduit. Hij was zó in zijn element, echt heel mooi", zegt ze tegen RTL Nieuws. "Ik ben Kees ontzettend dankbaar voor deze dag."
  • Ook Kaiya Knevelbaard ging een dag met de stichting op pad. "Wij hebben er als gezin een enorm mooie herinnering aan overgehouden waarvoor dank uit de grond van mijn hart", schrijft ze op Facebook.
  • Kirsten Seugling-Bouwman ging met de stichting naar Zwitserland. "We hebben mooie intensieve en verdrietige momenten gehad tijdens onze reis, maar het was er ondanks alles een met een gouden randje. Mijn lief heeft genoten van de laatste keer in de bergen", schrijft ze in een reactie.

Hoe het nu verder moet zonder Veldboer weten Jessica Nieuwenhuizen en Joost Dekker nog niet, maar dat het vervullen van wensen doorgaat, is een feit. "Er zullen vast nog moeilijke dagen aankomen", zegt Dekker. "Maar dit werk blijven we voortzetten."

Dekker weet nog niet wanneer de uitvaart is. "Dat wordt wel een rare dag, want dan zullen voor het eerst de ambulances waarschijnlijk een dag niet rijden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kees laat stervenden nog één keer echt leven: 'En dan is het goed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore