Ga naar de inhoud
'Lhbtiq+-gerelateerd geweld'

Frédérique (14) 'heeft pijn, maar is niet boos': mishandeling maakt veel los

De speeltuin waar de mishandeling plaatsvond en de verwondingen van Frédérique Beeld © Google / Privéfoto

"Frédérique heeft een gebroken neus en kaak. Ze baalt dat ze niet alles kan doen, maar alle steun is zo hartverwarmend," zegt vader Paul Brink. Zijn dochter Frédérique werd zwaar toegetakeld in Amstelveen omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of meisje was. De mishandeling maakt veel los, ook bij BN'ers en politici. De politie neemt het lhbtiq+-gerelateerde geweld hoog op.

Politie
Laatste nieuws
Politie houdt 14-jarige verdachte aan voor zware mishandeling Frédérique

Gisteren bracht RTL Nieuws het verhaal naar buiten over de 14-jarige Frédérique uit Amstelveen. De tiener werd gistermiddag zwaar mishandeld in een speeltuintje aan de Albert van Dalsumlaan in haar woonplaats.

"Ben je een jongen of een meisje?" vroeg een jongen haar. De tiener antwoordde: "Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt." Daarna volgden harde klappen. 

'Hersenscan zag er goed uit'

"Ze is compleet de tering ingeslagen", vertelde vader Paul gisteren al. Hij plaatste foto's van de mishandeling op LinkedIn. De vader laat vandaag weten dat Frédérique weer thuis is na een bezoek aan het ziekenhuis. "Vanwege haar zware verwondingen is ze naar het AMC overgebracht. Ze heeft een gebroken neus, gebroken tanden en heel veel kneuzingen. Maar de hersenscan zag er goed uit. Gelukkig."

Op dit moment is Frédérique thuis in rust aan het herstellen, omringd door haar broertjes en zus. "Gisteren zat ze vol adrenaline. Ze is nu weer rustig en kan al weer lachen."

Dat Frédérique is mishandeld omdat ze haar geslacht niet bekend wilde maken, maakt veel los bij de alleenstaande vader van vijf kinderen. "Compleet krankzinnig natuurlijk." Frédérique is een puber van 14 en weet niet of ze een jongen of meisje wil zijn. 

Woedend en onthutst

Ook op sociale media regent het woedende reacties. De hashtag #Frédérique was trending op Twitter.  BN'ers onder wie Claudia de Breij en politici reageren onthutst op de gebeurtenis. "Dit had jou nooit mogen overkomen. Je bent een ontzettende held door zo trouw aan jezelf te zijn", twitterde De Breij. Radio 538 is een kaartenactie gestart. 

"We zijn overrompeld door alle liefdevolle reacties uit zowel binnen- als buitenland", zegt vader Paul. "Ontzettend mooi, die steun. Geweldig dat er zoveel mensen meeleven. We willen iedereen daarvoor bedanken. Ook namens Frédérique. Die moet zich nu richten op het herstel."

BN'ers
Lees ook:
BN'ers leven mee met mishandelde Frédérique: 'Wat een treurnis'

Vanmiddag had de vader een gesprek met rechercheurs. Ook om aangifte te doen. Volgens getuigen gaat het om lhbtiq+-gerelateerd geweld, meldt de politie. Voorafgaand aan de mishandeling zou er een confrontatie hebben plaatsgevonden tussen het slachtoffer en de verdachten in winkelcentrum Westwijk.

Aanpak heeft prioriteit

"De aanpak van lhbtiq+-gerelateerd geweld heeft bij ons prioriteit", zegt een politiewoordvoerder. "De recherche is op de hoogte, net als Roze in Blauw. Dat is onze dienst die zich bezighoudt met het bestrijden van geweld tegen lhbti."

Het vermoeden is dat de verdachten minderjarig zijn. Het zou gaan om vier of vijf verdachten, vermoedelijk tussen de 11 en 15 jaar oud. "We roepen getuigen en mensen met  camerabeelden op zich te melden."

In het interview gebruikt de vader van Frédérique de woorden 'mijn dochter', 'haar', 'ze' en 'zij'. Wij hebben er daarom voor gekozen om dit over te nemen.