Daling zet door

Ziekenhuisopnames flink gestegen, aantal besmettingen bijna gehalveerd

27 juli 2021 15:20 Aangepast: 27 juli 2021 17:37
Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland. Beeld © ANP

Meer dan 600 coronapatiënten liggen op dit moment in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds half juni. Toch gaat het de goede kant op met het aantal besmettingen: dat is flink lager dan vorige week.

Het aantal coronabesmettingen afgelopen week is bijna gehalveerd. Ruim 37.000 mensen kregen een positieve uitslag. Dit blijkt uit weekcijfers van het RIVM.

Het R-getal, het reproductiegetal, is hiermee gedaald naar 0,8. Dit was afgelopen vrijdag nog 1,17. Als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding verder af.

Verdrievoudiging in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is wel sterk gestegen. Er liggen 616 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dit is het hoogste aantal sinds half juni, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit zijn 39 meer patiënten dan gisteren en 201 meer dan vorige week dinsdag.

Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een verdrievoudiging. Toen lagen er 204 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

100 nieuwe patiënten in 24 uur

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, dat zijn er 20 meer dan gisteren. Op de ic's liggen in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan gisteren.

Op de verpleegafdelingen zijn de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht.

Leeftijdsgroepen

De leeftijdsgroep 10-30 jaar heeft nog steeds het grootste aandeel in alle besmettingen. Wel neemt het aandeel in deze groep iets af. In twee andere groepen neemt die juist weer iets toe. Dat is de groep tussen 30-39 jaar en daarna tussen de 40-49 jaar.

'Druk op ziekenhuizen gaat afnemen'

Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week minder groot wordt. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt.

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totaalaantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.

Bekijk ook: R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal. Maar wat is dat precies?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore