Hartstilstand

Oprichter Stichting Ambulance Wens op 62-jarige leeftijd overleden

26 juli 2021 22:32 Aangepast: 26 juli 2021 23:02
Met zijn stichting heeft Kees Veldboer al duizenden laatste wensen vervuld. Beeld © Stichting Ambulance Wens

De directeur en oprichter van Stichting Ambulance Wens Kees Veldboer is op 62-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Dat meldt de stichting op Twitter.

Het overlijden van Veldboer komt onverwachts en de stichting laat weten erg verdrietig te zijn. "Ons medeleven gaat uit naar zijn echtgenote Ineke Veldboer, zijn kinderen, kleinkinderen en verdere familie leden. De geplande wensen zullen voor zover mogelijk op de afgesproken wijze worden uitgevoerd overeenkomstig de wens van Kees", schrijft de stichting.

Veldboer was de oprichter van Stichting Ambulance Wens, een stichting die sinds 2007 dagelijks laatste wensen vervult van terminale patiënten die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. Samen met 270 medisch geschoolde vrijwilligers zette hij zich in voor de stichting. 

Veldboer richtte de stichting op nadat hij twintig jaar als ambulancechauffeur had gewerkt. Hij kwam op het idee toen hij een terminale patiënt, Mario, vervoerde van het ene naar het andere ziekenhuis en op een idee kwam: waarom niet met Mario nog één keer naar zijn favoriete plek?

16.000 wensen

Sindsdien vervulde hij in de afgelopen jaren samen met de andere vrijwilligers meer dan 16.000 wensen. De stichting werd internationaal bekend, in elf landen. Het begon in Israël, waar een vrijwilliger het oppakte, en nu zitten ze in onder meer Spanje, Brazilië en Ecuador.  

Kees Veldboer. Kees Veldboer.

Ook voordat hij die stichting had, vervulde hij laatste wensen van patiënten. Twee jaar lang verzorgde hij vanuit zijn woonkamer – met in zijn garage een ambulance die hij van zijn werkgever kreeg – ritten om laatste wensen uit te voeren. Kwamen er in het begin een paar per maand binnen, al snel werden het er een paar per week. 

Hij stond er niet echt bij stil dat hij dit alles vanuit zijn woonkamer is begonnen, zei hij eerder tegen RTL Nieuws. "Alleen als mensen het zeggen, denk ik: o ja, ik ben wel trots." Hij kreeg een prijs, van de BBC in Engeland. In 2016 werd hij uitgeroepen tot de meest inspirerende persoon.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kees laat stervenden nog één keer echt leven: 'En dan is het goed'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore