Ga naar de inhoud
Gebroken kaak, neus en tanden

Frédérique (14) wil geslacht niet prijsgeven en wordt zwaar mishandeld

Frédérique werd in elkaar geslagen.

De 14-jarige Frédérique liep vandaag gewoon op straat in Amstelveen toen een jongen van een jaar of 14 haar lastigviel. 'Ben je een jongen of een meisje?', vroeg hij. Toen ze niet wilde antwoorden, sloeg hij haar compleet in elkaar. Nu zit ze met een gebroken kaak, tanden en neus in het ziekenhuis, waar ze moet overnachten.

In het interview gebruikt de vader van Frédérique de woorden 'mijn dochter', 'haar', 'ze' en 'zij'. Wij hebben er daarom voor gekozen om dit over te nemen.

Haar vader Paul Brink is vooral verdrietig en verbijsterd, vertelt hij telefonisch vanuit het ziekenhuis. "Waarom zou je in godsnaam zoiets doen? Wat bezielt je?"

Frédérique moet vanwege haar ernstige verwondingen nog even in het ziekenhuis blijven. In ieder geval vannacht. Vanavond krijgt ze een CT-scan om te controleren of er geen hersenschade is, want ze weet zich niet alles te herinneren.

Homoacceptatie
Lees ook:
Homoacceptatie in Nederland: 'LHBTI'ers kunnen fijn leven zolang ze 'normaal' doen'

Frédérique hing vanmiddag met wat vriendinnen en een vriend op een pleintje in haar woonwijk. Ze hadden wat lekkers gehaald en genoten daarvan toen vier of vijf jongens tussen de 11 en 15 jaar haar lastigvielen.

"Ben je een jongen of meisje?", riep een van hen naar haar. Frédérique is een puber van 14 en weet niet of ze een jongen of meisje wil zijn, zegt haar vader. "Ze kleedt zich niet te wild. Ze komt genderneutraal over."

Frédérique voelde niet de behoefte om te antwoorden. "Dat maakt toch niet uit?", zei ze. De jongen nam daar geen genoegen mee. Hij kwam heel agressief naar haar toe en ging vlak voor haar staan, schetst haar vader de situatie. "Weer schreeuwde hij: 'Ben je een jongen of een meisje'? Daarop antwoorde Frédérique: 'Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie je wilt'. Toen sloeg hij haar compleet de tering in. Compleet krankzinnig."

'Meer
Lees ook:
'Meer lhbti-leerlingen en -studenten slachtoffer discriminatie'

Het meisje zakte in elkaar op de rubberen tegels van het speeltuintje waar ze met haar vrienden rondhing, en raakte heel kort buiten bewustzijn. Toen haar vrienden toesnelden, sloegen de jongens op de vlucht. Frédérique belde haar vader, die op dat moment met zijn andere kinderen aan het zwemmen was. "Ik zei dat ze 112 moest bellen en ging direct naar haar toe."

In shock

Eenmaal bij zijn dochter aangekomen was ze een beetje in shock, zegt hij. "Ze zat op haar knieën. Ik heb haar bij me gehouden. Ze trilde. Maar ze was wel helder van geest."

Aanvankelijk gingen ze naar een ziekenhuis in de buurt, maar vanwege haar zware verwondingen zijn ze naar het AMC gebracht. Daar zit ze nu met een gebroken neus, een kaakfractuur, zwellingen in haar gezicht. "Een tand zit los, een halve voortand is eraf. Het was een hele gewelddadige aanval."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Boos is Brink niet, Frédérique evenmin. "Ik kan wel boos zijn, maar dat is negatieve energie. Daar hebben we niets aan." Aangifte gaan ze wel doen. "Daar hebben we nog geen tijd voor gehad omdat we sinds vanmiddag in het ziekenhuis zitten. Het gaat nu ook eerst even om de gezondheid van Frédérique." De politie laat weten op de hoogte te zijn van de zaak. "De recherche pakt het op", zegt een woordvoerder.

Trots

Brink deelde de gebeurtenis op LinkedIn en kreeg direct reacties van onder meer van de politie, de burgemeester van Amstelveen en van een wethouder die hij 'dag en nacht' mag bellen. "Dat sterkt me in de gedachte dat dit niet normaal is."

Met Frédérique gaat het naar omstandigheden goed. "Ze is goed bij, zit nog wel vol adrenaline. Ze appt wat met vriendinnen. Ze is buitengewoon sterk." Brink is trots op zijn dochter. "Omdat zij wil zijn wie ze is. Jongen of meisje, hetero, gay of biseksueel het maakt haar en ons allemaal niet uit." En dat is ook de boodschap die Frédérique, ook na haar zware mishandeling, heeft voor iedereen: "Je mag zijn wie je wilt zijn." 

Spanjaarden
Lees ook:
Spanjaarden massaal de straat op na dood homo Samuel (24)