Armoedebestrijding

Koloniën van Weldadigheid op werelderfgoedlijst VN

26 juli 2021 19:52 Aangepast: 26 juli 2021 19:53
Frederiksoord, een van de voormalige Kolonien van Weldadigheid, in 1818 gebouwd met als doel om arme mensen uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland. Beeld © ANP

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe komen op de werelderfgoedlijst te staan. Dat maakte het Werelderfgoedcomité van VN-organisatie Unesco vandaag bekend. Ruim een miljoen mensen, onder wie astronaut André Kuipers, zouden afstammen van mensen die in de koloniën hebben gewoond.

Op dit moment bestaat de werelderfgoedlijst uit zo'n 1100 werelderfgoederen, waarvan twaalf Nederlandse. Omdat het Werelderfgoedcomité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk wil stokbrood op lijst van cultureel werelderfgoed

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd om arme mensen uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland.  Er waren vrije koloniën voor arme mensen en onvrije voor bijvoorbeeld dieven, legt gedeputeerde van de provincie Drenthe Cees Bijl uit. "Als je in de koloniën iets deed wat niet mocht, dan was er nog een kolonie waar straf werd gegeven."

Revolutionair idee

Alleen al in de eerste twintig jaar gingen er 900.000 mensen wonen. Bijl noemt het revolutionair dat tweehonderd jaar geleden werd gedacht aan armoedebestrijding. "Niet om mensen brood te geven, maar om graan te geven zodat ze zelf konden bakken. Er was ook een soort ziekenfonds: als je niet kon werken, dan kreeg je toch een vergoeding. Dit was een revolutionair idee. Ze kwamen uit Frankrijk en Engeland hier kijken hoe men dit had opgezet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ilona liet 'bitterballen bij de borrel' op de lijst van immaterieel erfgoed zetten

Bijl is blij met het nieuws dat de koloniën op de werelderfgoedlijst komen. "Het verhaal is nog redelijk onbekend", zegt hij. Volgens hem stammen een miljoen Nederlanders af van mensen die in de Koloniën van Weldadigheid hebben gewoond. "Ook veel bekende Nederlanders, zoals ruimtevaarder André Kuipers."

Waterlinie

Ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie is eerder vandaag aan de lijst toegevoegd. De linie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies. De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch en is 85 kilometer lang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Great Barrier Reef toch niet 'bedreigd' na Australische lobby

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore