Ga naar de inhoud
Coronavirus

Coronabewijs nodig bij geel reisadvies, geen EU-landen meer oranje

Vakantiegangers op Ibiza. Beeld © Zuma Press

Nederland geeft vanaf morgen minder snel een oranje reisadvies voor andere landen binnen de Europese Unie, maar wie terugkeert uit een land met een geel reisadvies heeft binnenkort wel een coronabewijs nodig. Dat heeft demissionair coronaminister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

Dat in een land veel coronabesmettingen zijn, is volgens de minister geen reden meer voor een oranje reisadvies. Daar liggen drie ontwikkelingen aan ten grondslag: het hoge aantal vaccinaties (meer dan de helft van de Europese volwassenen is volledig gevaccineerd, in Nederland is dat 59 procent), de druk op ziekenhuizen en ic's is beheersbaar en door het coronabewijs zijn er binnen de EU sinds begin deze maand duidelijke afspraken over reizen.

Testen bij terugkomst

De Jonge onderstreept daarnaast het belang van testen bij terugkomst. Als iedereen dat doet, dan kan een nieuwe opleving van het virus gedempt worden, zegt hij. 

Alle EU-landen krijgen nu een geel of groen reisadvies. Dat betekent niet dat de maatregelen worden opgeheven, maar wel dat reizen met de maatregelen veilig en verantwoord wordt geacht. Andere landen kunnen nog wel extra inreismaatregelen opleggen aan reizigers uit Nederland. Landen kunnen nog wel een oranje reisadvies krijgen van Nederland als er bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant opduikt.

Klap
Lees ook:
Klap voor evenementenbranche, tot 1 september geen meerdaagse festivals

Wie 12 jaar of ouder is en op of na 8 augustus terugkomt uit een EU-land met een geel reisadvies, heeft bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig. Dat betekent dat hij of zij volledig gevaccineerd moet zijn, recent hersteld moet zijn van corona of maximaal 48 uur voor terugkomst een PCR- of 24 uur voor terugkomst een antigeentest moet hebben gedaan en daar een negatief testresultaat van kunnen overleggen. 

Controle coronabewijs

Vervoersmaatschappijen zullen daar voor het instappen op controleren en ook als je met eigen vervoer reist, kun je volgens het ministerie worden gecontroleerd. Reizigers uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra moeten ook voor 8 augustus een coronabewijs kunnen tonen.

Bekijk ook: Zo werkt de coronapas

04:14
Hoe werkt de coronapas? Wat kun je er wel mee en wat niet? We leggen het uit in deze video.