Ga naar de inhoud
Coronaclusters op de camping

Corona op Franse campings: 'Besmet? Dan ga je naar speciale covid-caravan'

Een Franse camping.

De besmettingscijfers in Frankrijk lopen op en ook op campings slaat het virus toe. Zo zijn er in de Vendée, een populaire vakantieregio bij Nederlanders, coronaclusters tussen de tenten en caravans. Campingeigenaren staan paraat: "Iemand met corona gaat bij ons direct naar een speciale corona-stacaravan voor quarantaine. Je wil niet bekendstaan als die coronacamping."

"Het is afkloppen, maar ik heb gelukkig nog geen besmetting gehad," zegt Tim Steen, eigenaar van camping Soulac Plage. "Maar je bent wel de hele dag alert. Een bevriende collega had een paar coronagevallen op haar camping. Dankzij adequaat optreden is een grote uitbraak voorkomen."

Corona-stacaravan

Campingeigenaren in Frankrijk moeten zich aan strenge regels houden. Gasten wordt gevraagd om een 'pass sanitaire'. Dat is het bewijs dat je gevaccineerd of getest bent. Mondkapjes worden in veel gesloten ruimten verplicht. En er zijn duidelijke protocollen: afstand houden, looproutes en veel desinfecteren.

"En als het misgaat, zijn we voorbereid. Heeft een gast corona? Dan gaat degene naar een speciale stacaravan voor quarantaine", zegt Steen. En als het helemaal misgaat, kunnen we contact opnemen met een speciale telefoonlijn van de overheid voor extra hulp.

Coronaclusters

In de populaire vakantieregio Vendée zijn er coronaclusters op 22 campings gemeld. "In de Vendée staan zo'n 350 campings en het aantal clusters is weer aan het dalen", zegt Yves Hannard. De Nederlander is eigenaar van camping Le Colombier en zit in het bestuur van de vakbond voor de campinghouders in die regio. Zijn camping is tot nu toe coronavrij gebleven.

"Het gaat ook niet om grote uitbraken op onze campings. Het gaat gemiddeld om drie, vier mensen die corona krijgen."

Vaak gaat het om jongeren of om een personeelslid die corona kreeg "Natuurlijk is het ontzettend vervelend als het je overkomt. Maar wat ik van de vakbond terug hoor, is dat campingeigenaren zich heel strikt aan de protocollen houden."

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk wil 'vakanties niet bederven': coronaregels aangepast

9.000 euro boete

Je moet ook wel, want de overheid controleert streng, vervolgt Hannard. "De boetes zijn ook hoog voor de campingeigenaren: 9.000 euro als je je niet aan de regels houdt."

Volgens Hannard komen de Nederlanders weer massaal naar Frankrijk om vakantie te vieren. "Maar je voelt wel dat corona speelt. Mensen zijn toch wat rustiger, minder uitbundig. Doen minder activiteiten."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw duizenden de straat op in Frankrijk in protest tegen 'coronapas'

Testcampagne

Woordvoerder Aurélien Gamet van de Franse bond van campingeigenaren FNHPA zegt ook dat zijn leden alert zijn. "Het is een uitdaging om corona buiten de deur te houden, nul risico bestaat niet”, zegt Gamet.

"Met de huidige protocollen komen we een heel eind: afstand houden, zeer regelmatig desinfecteren, het invoeren van looproutes en natuurlijk het controleren van de coronapas. We doen wat we kunnen. In de Vendée is gelijk gehandeld: besmette medewerkers en gasten zijn direct geïsoleerd. Net als alle contactgevallen ook."

Op één camping waren twintig gevallen. De naam van die camping is niet bekendgemaakt. "Dinsdag komen er artsen naar de camping om een grootscheepse, vrijwillige testcampagne uit te voeren.” 

Bekijk ook: Zo gaat de coronapas werken

04:14
Ja, vakantie in de EU! Zo gaat de coronapas werken