Hoe lang nog?

Met noodweer en af en toe zon is het eigenlijk een typisch Hollandse zomer

26 juli 2021 10:36 Aangepast: 26 juli 2021 11:28
Een camping in Friesland. Beeld © ANP

Het komt vandaag op veel plekken opnieuw met bakken uit de lucht. Daarbovenop geldt in het hele land code geel in verband met onweersbuien. Is de zomer dan officieel in het water gevallen? "De laatste jaren zijn we gewoon verwend', zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.

"Vanochtend valt er veel regen in het zuidwesten van het land, met daarbij ook wat onweer. Uiteindelijk trekt de regen richting zee en hebben we er geen last meer van", zegt Dorrestein. "Dan volgen er vanmiddag nog buien, dat kunnen lokaal best pittige zijn met flink wat water en ook onweer."

Code geel houdt volgens de meteoroloog in elk geval aan tot morgenavond. Later deze week lijkt het qua buien weer iets beter te worden. Of we dan nu gewoon pech hebben met dit niet zo zomerse weer? Dat valt volgens hem nog wel mee.

"Het is natuurlijk niet echt lekker weer", zegt hij. "Wie van zon en warmte houdt, is de laatste jaren eigenlijk gewoon verwend." Want het was vorig jaar dan misschien een stuk warmer en zonniger, het was ook 'schrikbarend droog', wat zorgde voor veel problemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bodemdaling groter dan verwacht: miljoen huizen kunnen verzakken

"Eigenlijk is het weer dat we nu hebben precies zoals we dat van een Nederlandse zomer mogen verwachten.  Het is nu misschien iets natter, maar lokaal is er hier en daar zelfs nog een neerslagtekort."

De komende dagen houdt het wisselvallige weer nog aan, maar Dorrestein verwacht dat het aan het eind van de week beter wordt. De temperatuur gaat dan alleen wel omlaag, vanaf donderdag blijft de maximumtemperatuur steken rond de 20 graden.

Bekijk ook: na het noodweer in Limburg spoelt daar nu van alles aan

Na de overstromingen van vorige week liggen Limburgse natuurgebieden nu vol troep die door het water is meegesleurd. Het wordt een monsterklus om dat allemaal op te ruimen. Volgens Natuurmonumenten kan het maanden duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore