Blunder in Tokio

Van Duitsland tot Nieuw-Zeeland: blunder Van Vleuten blijft niet onopgemerkt

26 juli 2021 05:03
Annemiek van Vleuten kwam gisteren juichend over de finish. Beeld © ANP

Wielrenster Annemiek van Vleuten dacht gisteren dat ze goud won op de Olympische Spelen, maar er bleek nog een Oostenrijkse voor haar te rijden. Dat incident is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. "Het hele peloton had géén idee."

In internationale media is de blunder in Tokio niet onopgemerkt gebleven. De Nederlandse wielrenster Annemiek van Vleuten kwam gisteren over de finish na de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio. Ze dacht dat ze goud won en was dan ook dolblij. Ze bleek echter achter de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer naar het zilver te rijden.

Dit zei Van Vleuten, die zich dom voelt, er gisteren zelf over:

'Hoe kon Van Vleuten een wielrenster onderschatten die ze niet eens kende?', schrijft France Télévisions over het incident. Franse media stellen dat het misverstand ontstond door het gebrek aan communicatie tijdens de race, waar Van Vleuten zelf ook al over klaagde. "Dat werd de olympische titelhoop fataal", schrijft de zender, die stelt dat het hele peloton niet doorhad wat zich in de kopgroep afspeelde. 

'Overwinning die er niet was'

De Britse wielrenster Lizzie Deignan, die elfde werd, dacht óók dat Van Vleuten de wedstrijd gewonnen had. "Annemiek was de sterkste en is een verdiende winnares", vertelde ze voor camera's van de BBC.

De Britse krant The Guardian schrijft over 'een van de grootste misverstanden in de olympische wielrensport'. Door 'bizarre omstandigheden' wist de Oostenrijkse het te winnen, schrijft de Britse krant. The Telegraph kopt dat 'Van Vleuten een overwinning vierde die er nooit was'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blunder in Tokio: wielrenster Annemiek van Vleuten dacht dat ze goud had

De Duitse krant Der Spiegel spreekt juist over een 'sensationele overwinning' door de Oostenrijker na het misverstand.

'Grootste olympische fout'

CNN begrijpt dat Van Vleuten de handen in de lucht stak toen ze over de finish kwam. "Dat is wat je doet als je denkt dat je olympisch goud gewonnen hebt", schrijft de Amerikaanse zender. "Behalve dan dat ze geen goud gewonnen had."

"De grootste olympische fout in de geschiedenis", schrijft de Nieuw-Zeelandse Herald over het incident. Want ook aan de andere kant van de wereld is de blunder niet onopgemerkt gebleven.

Tijdens de wedstrijd hadden commentatoren van de BBC echter óók niet door dat het misging, merkte een alerte kijker op: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore