Meer dan 32.000 keer gezien

De atalanta is nog steeds de vlinder die het meest in Nederland voorkomt

25 juli 2021 20:45
Dit is de atalanta, de vlinder die het meest voorkomt. Beeld © ANP / Harold Versteeg

De atalanta is weer de vlinder die het vaakst is gespot tijdens de jaarlijkse telling van de Vlinderstichting. De vlinder is ruim 32.000 keer gezien. Op de tweede plaats staat de dagpauwoog, die is ongeveer 21.000 keer geteld.

Er deden dit jaar zo'n 15.000 mensen mee met de telling. "Ruim 80 procent van de tellers heeft wel een atalanta gespot", zegt een woordvoerster. De atalanta is zwart met oranje strepen en witte vlekjes en werd verspreid over het hele land gezien. 

Op de tweede plaats staat de dagpauwoog. Die is ongeveer 21.000 keer geteld. Het klein koolwitje volgt met 11.000 tellingen.

Het klein koolwitje en de dagpauwoog. Het klein koolwitje en de dagpauwoog.

Net als  vorig jaar duurde de telling drie weken. De eerste twee weken was het nog koud en nat en waren er nauwelijks vlinders te zien. Vooral de laatste week toen het warmer werd, verpopten veel rupsen. "Het werd opeens een vlinderfeest", volgens de woordvoerster.

Voor betere bescherming

Het publiek kon waarnemingen in de tuin de afgelopen drie weken online doorgeven. De Vlinderstichting gebruikt de gegevens om de insecten beter te kunnen beschermen. Als een bepaalde soort lijkt af te nemen kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de leefgebieden van die soort betere bescherming krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stagiair ontdekt nieuwe vlindersoort: 'Naar mij vernoemd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore