Lokaal hagel

Code geel vanwege onweersbuien in hele land, wateroverlast in Friesland

25 juli 2021 07:58 Aangepast: 25 juli 2021 11:42
Wateroverlast in Friesland. Beeld © ANP

Het KNMI waarschuwt voor hevig onweer in het hele land. In de loop van de middag kunnen overal onweersbuien ontstaan, op de Wadden na. Daarom is voor het hele land code geel afgekondigd.

Stortbuien veroorzaken in het noordoosten van Friesland veel wateroverlast. Daarbij gaat het onder meer om ondergelopen kelders en straten die blank staan. "De meldingen komen van alle kanten binnen", zegt een woordvoerder van de brandweer. "Ze komen uit plaatsen als Harkema, Kootstertille en Buitenpost."

Lokaal hagel 

Het KNMI meldt dat de buien in de loop van de ochtend Friesland verlaten, maar dat in de middag in het hele land enkele stevige nieuwe onweersbuien ontstaan. Bij de buien kan lokaal hagel voorkomen en kan plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen. Dit kan voor overlast zorgen in het verkeer en bij buitenactiviteiten. 

"Code geel geldt vooral als waarschuwing voor de mensen die nu in hun bootje zitten of in de auto rijden. Dat zij weten dat het er nu nog rustig uitziet, maar er later op de middag onweersbuien kunnen ontstaan", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Hij verwacht dat vooral lokale buien in de loop van de middag mogelijk voor wateroverlast zorgen. "Waar precies is lastig te zeggen. Eigenlijk maakt heel Nederland kans op zo'n bui." 

 

In de loop van de avond doven de buien langzaam uit. 

Wateroverlast 

In West-Brabant en Zeeland zorgden regenbuien gisteravond al voor veel overlast. Bij de veiligheidsregio's Midden- en West-Brabant en Zeeland waren meerdere meldingen binnengekomen over straten die blank staan en ondergelopen kelders. 

Ook buurland België had gisteren te maken met wateroverlast door zware onweersbuien. In Dinant in de provincie Namen waren meerdere straten ondergelopen. Er viel in korte tijd zo veel regen dat auto's door de straten dreven.  

Bekijk ook: opnieuw problemen in België door noodweer

België had gisteren opnieuw te maken met wateroverlast door zware onweersbuien. Verschillende auto's werden meegesleurd door de kracht van het water.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zware regen- en onweersbuien zorgen opnieuw voor overstromingen in België

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore