'Genderautonoom opvoeden'

Ouders willen geslacht van kind niet in geboorteakte, rechter wijst verzoek af

24 juli 2021 18:05
Beeld ter illustratie Beeld © iStock

"De uiterlijke kenmerken van een geslacht zeggen niets over hoe het kindje het later zal ervaren." Dit vinden twee kersverse ouders uit Utrecht. Om het geslacht van hun baby van de geboorteakte te verwijderen, stapten ze naar de rechter. Maar die wees hun verzoek deze week af.

De Utrechtse ouders laten weten dat ze hun kindje 'genderautonoom' opvoeden. Dat houdt in dat ze geen onderscheid maken tussen jongens en meisjes, schrijven ze in een verklaring.

Daarom dienden ze afgelopen januari een verzoek in bij de familierechter om het geslacht te laten schrappen van de akte, en aan te passen naar 'niet kunnen worden vastgesteld'. De ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Utrecht wees dit verzoek eerder al af, waarna een geslacht is genoteerd in de geboorteakte.

'Uiterlijke kenmerken zeggen niets'

De ouders vinden dat een uitspraak over de genderidentiteit pas op latere leeftijd op tafel moet komen, als het kind zelf kan aangeven wat het geslacht is. Ze stellen dat de uiterlijke kenmerken van een geslacht niets zeggen over hoe het kindje het later zal ervaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lij of vij: is er een nieuw non-binair persoonlijk voornaamwoord nodig?

Maar de familierechter heeft het verzoek afgelopen week afgewezen.

Volgens de rechter kan een neutrale identiteit, ofwel een 'x' in het paspoort in plaats van 'm' of 'v', in twee gevallen worden erkend. Als er medische twijfel is over het geslacht van de baby, óf als iemand 16 jaar of ouder is en ervan overtuigd is geen man of vrouw te zijn. Van beide gevallen is in deze situatie geen sprake, oordeelt de rechter.

Geen medische twijfel

Na de geboorte van het kindje in 2020, kon de arts duidelijk het geslacht zien en er is geen medische twijfel. De geboorteakte blijft dus ongewijzigd. Wel mag de baby genderautonoom opgevoed worden, de rechter heeft daar namelijk geen invloed op.

In een verklaring laten de ouders weten teleurgesteld te zijn. Het is nog niet bekend of ze in hoger beroep gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore