Humberto

Oproep familie: hernoem straat in Amsterdam naar Peter R. de Vries

23 juli 2021 23:52 Aangepast: 24 juli 2021 10:51
Wouter de Vries. Beeld © RTL

Amsterdam moet de Lange Leidsedwarsstraat hernoemen tot Peter R. de Vriesstraat. Broer Wouter de Vries en advocaat en vriend Peter Schouten vertelden bij Humberto het initiatief dat vandaag op Twitter ontstond volop te steunen, net als de rest van de familie.

Een groep die zich 'de burgers van Nederland noemt' was eerder vandaag een online petitie gestart. Schouten zei tegen Humberto dat hij burgemeester Femke Halsema van Amsterdam al op het initiatief heeft gewezen. "Ik denk dat het goed is als we ons herinneren hoe zo iemand voor ons allemaal heeft gestreden."

Zeeheldenstraatnaam eruit 

Broer Wouter zei het 'een mooi plan' te vinden. "Ik zou Halsema willen oproepen: gooi eens een zeeheld eruit en kom met een Peter R. de Vries-straatnaam." Als het aan hem ligt dan mogen Peters kinderen Royce en Kelly de plek kiezen.

Hij gaf aan niet uit te zijn op een standbeeld of monument voor zijn broer, maar wel voor 'Peter R. de Vries.'   

De kans dat het snel zo ver komt, lijkt niet heel groot. De regels voor straatnamen schrijven voor dat een straat niet naar een persoon vernoemd kan worden kort na diens overlijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangrijpend afscheid van Peter R. de Vries in Carré

Wouter de Vries noemde het verder 'een schandaal dat ouders van een vermoord kind een laatste strohalm moeten hebben die Peter was. Een schandaal in een rijk land als Nederland'.

Hij doelde op het feit dat De Vries vaak door zijn vasthoudendheid (moord)zaken tot een oplossing wist te brengen, waar de geëigende instanties hadden gefaald. 

Keerzijde

Maar daar zat ook een keerzijde aan: "Peter is de afgelopen twee weken geroemd om al z'n daden en z'n principes. Ik wil er wel op wijzen dat die principes, ook al steunen we die als familie diep in ons hart, wel ook heel veel verdriet opleveren. Want Royce en Kelly zijn wel hun vader kwijt." 

Bekijk ook: Staande ovatie voor Peter R. de Vries tijdens uitvaart in Carré

In theater Carré in Amsterdam namen familie, vrienden, collega's en bekenden afscheid van Peter R. de Vries.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore