Sinds dood dochter Ximena (19)

Randy strijdt voor verbod zelfdodingspoeder: 'Afgrijselijk middel'

24 juli 2021 10:16 Aangepast: 24 juli 2021 10:16
Randy Knol, met zijn vrouw Caroline. Beeld © ANP / Koen Verheijden

"Ik ben heel erg geschrokken", reageert Randy Knol op het bericht dat de 28-jarige Eindhovenaar Alex S. aan honderden mensen zelfdodingspoeder zou hebben verkocht. Drie jaar geleden maakte zijn dochter Ximena op 19-jarige leeftijd een einde aan haar leven met een zelfdodingspoeder dat zij bestelde op het internet. Knol strijdt sindsdien voor een verbod.

Hij is ontdaan, vertelt Knol aan RTL Nieuws. De berichtgeving over de opgepakte Eindhovenaar komt hard aan.

Knols dochter bestelde een vergelijkbaar zelfmoordpoeder via internet voor nog geen 15 euro. In februari 2018 gebruikte ze het om een eind aan haar leven te maken. "Rond 3 uur 's nachts heeft ze het middel ingenomen, en pas om half 12 overleed ze." Het is inhumaan, waarschuwt hij.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Samen met zijn vrouw richtte hij Stichting Ximena's Vlinder op om zelfdoding bij jongeren en jongvolwassenen bespreekbaar te maken. Maar ook om te waarschuwen voor zelfdodingspoeder en te pleiten voor een verbod. "Het is zo'n afgrijselijk middel", zegt Knol. 

Momenteel is er geen verbod op het middel, en er is ook geen verbod op de verkoop. Wel is het verboden om te helpen bij zelfdoding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

Knol schrikt van de aantallen die het Openbaar Ministerie noemt. Honderden mensen zouden een zelfdodingsmiddel bij Alex S. hebben gekocht en zeker zes mensen zijn aan het poeder overleden. Hij vraagt zich af waarom mensen dit middel verkopen. "Waarom zou iemand geld willen verdienen aan mensenlevens?" 

'Inhumaan, langzaam en pijnlijk'

Sinds het overlijden van zijn dochter zet hij zich in om meer doden door het middel te voorkomen. "Wij roepen iedereen die dit middel heeft aangeschaft op om dit niet te gebruiken. Het gebruik is inhumaan, langzaam en pijnlijk. Breng het alsjeblieft naar een apotheek ter vernietiging", waarschuwt Randy.

Hij pleit voor een verbod. "Namens de stichting hebben we veel onderzoek gedaan naar het middel, en het is afgrijselijk."

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder

Alex S. werd dinsdag in zijn woning in Eindhoven opgepakt voor de verkoop van een zelfmoordmiddel. Hij zou het poeder mogelijk aan honderden mensen hebben verkocht. Zeker zes mensen zijn aan het poeder overleden.

Vandaag stond hij voor het eerst voor de rechter tijdens zijn voorgeleiding in de rechtbank van Den Bosch. De rechter besloot dat S. ten minste twee weken langer blijft vastzitten. Hij wordt officieel verdacht van hulp bij zelfdoding, overtreding van de geneesmiddelenwet en witwassen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders overleden Ximena (19) woest over 'reclame zelfmoordpoeder'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore