Ga naar de inhoud
Duizend keer zoveel virusdeeltjes

Getest en gevaccineerd, maar toch corona: zo besmettelijk is de deltavariant

Beeld © ANP

Ondanks volledige vaccinaties, strenge maatregelen én negatieve testen zijn er bij de Nederlandse olympische ploeg de afgelopen dagen vier mensen positief getest op corona. Het klinkt enorm onwaarschijnlijk, maar het komt toch regelmatig voor dat gevaccineerden positief testen. En door de besmettelijkheid van de deltavariant is de kans alleen maar groter geworden.

Na twee prikken is er wel een veel kleinere kans dat je corona krijgt en je wordt ook nog eens veel minder ziek. Door de deltavariant is de kans op een besmetting een stuk groter geworden voor mensen die niet gevaccineerd zijn, maar ook voor gevaccineerden. Hoeveel groter die kans is, verschilt per type vaccin dat je hebt gekregen.

Wat betekent 'besmettelijker'?

Om te begrijpen hoe dat precies zit, is het belangrijk om te kijken naar waarom de deltavariant veel besmettelijker is. Want wat betekent 'besmettelijker'? Moet je dan meer afstand houden? Nóg vaker je handen wassen? Allerlei extra maatregelen nemen? Nee, zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert van het LUMC, de basisregels (handen wassen, 1,5 meter afstand, thuisblijven bij klachten en goed ventileren) blijven hetzelfde bij de deltavariant.

Hoe
Lees ook:
Hoe groot is de kans dat je besmet raakt na volledige vaccinatie?

Het verschil is dat de deltavariant veel meer virusdeeltjes produceert én dat de deeltjes zich makkelijker aan je cellen hechten. Uit een onlangs verschenen studie blijkt dat je bij de deltavariant tot wel duizend keer zoveel virusdeeltjes aanmaakt als bij de eerste coronavariant waar we ons vorig jaar al zo'n zorgen over maakten. "Dat zorgt ervoor dat als je het virus bij je draagt en hoest of niest, je relatief grotere hoeveelheid deeltjes uitscheidt", zegt Kikkert.

Bekijk ook: 4 vragen over de deltavariant

02:37
Het aantal coronabesmettingen schiet omhoog en veruit de meeste besmettingen worden veroorzaakt door de deltavariant. Hoe kunnen we die indammen? En komen er straks nog meer varianten? Susan van den Hof van het RIVM geeft antwoord.

Ook kan het virus zich makkelijker in de neus of keel van iemand hechten. "Een virusdeeltje heeft een 'spike', dat is een soort sleutel waarmee het de cel binnen kan komen. Dat moet passen op het slotje van de receptor", legt ze uit. "Hoe beter het virus past op het slot, hoe beter die binnenkomt. De deltavariant bindt zich makkelijker aan een cel dan vorige versies van het virus."

De kans dat een ziek iemand je besmet is dus een stuk groter geworden door de deltavariant en het gebeurt waarschijnlijk ook nog eens sneller. "Eerst werd gezegd dat je minstens een kwartier bij iemand in de buurt moest zijn geweest met het coronavirus, dat is nu wel echt anders." Er is nog geen studie gedaan naar de exacte tijd, maar dat zal een stuk korter zijn geworden zegt Kikkert.

Olympische droom in duigen

Voor sporters Reshmie Oogink, Candy Jacobs, Finn Florijn én een staflid bij roeien betekende een positieve test deze week het einde van hun olympische droom. Ondanks strenge maatregelen, testen voor en na aankomst en een dubbele vaccinatie, konden ze er niet aan ontsnappen. De andere sporters die in hetzelfde vliegtuig naar Tokio zaten, houden inmiddels hun adem in of zij de volgende zijn.

Taekwondoka
Lees ook:
Taekwondoka Oogink mist Spelen vanwege corona: 'Dit is het einde van mijn carrière'

Kikkert kent natuurlijk niet alle details van de besmettingen, maar kan wel in algemene zin zeggen dat het zeker mogelijk is dat je alsnog positief test ondanks alle voorzorgsmaatregelen. "Het immuunsysteem is door het vaccin getraind om te reageren op het virus, maar deze deltavariant komt met een groter leger binnen. Jouw immuunsysteem moet nog beter zijn om dat leger plat te leggen."

Ook kan het virus zich relatief makkelijk vermenigvuldigen in je neus, ook na een vaccinatie. "In je neus is de immuniteit niet zo goed. Daar kun je virusdeeltjes dragen en die ook overdragen als je bijvoorbeeld niest. Ook al is de rest van je immuniteit wel op orde." Je wordt dan niet ziek, maar bent wel besmettelijk. En test je ook positief.

Geen systeem is waterdicht

Het OMT schrijft in het meest recente advies aan het kabinet dat het te overwegen is om bij grote evenementen en (nacht)horeca van iedereen een negatieve test te vragen. Ook aan mensen die volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen nog positief testen en het is nu zelfs zo dat een positieve test geen gevolgen heeft voor het 'groene vinkje' in de CoronaCheck-app als je gevaccineerd bent. 

Arts:
Lees ook:
Arts: gevaccineerde moet weten dat hij coronavirus kan doorgeven

Maar op de Olympische Spelen is wel weer gebleken dat ook vaccineren en testen geen garanties geeft. "Als je vandaag iemand test en die test blijft 48 uur gelden, dan kun je morgen nog corona oplopen. Of je kunt eerder op de dag geïnfecteerd zijn geraakt, maar nog te weinig virusdeeltjes hebben aangemaakt om positief te testen."

"Het systeem is gewoon niet waterdicht", zegt Kikkert. "Dan zou je twee of drie keer per dag moeten testen, maar dat is gewoon niet te doen."