Gewicht en taalvaardigheid

Verschil tussen armere en rijkere kinderen blijkt al na 4 maanden

23 juli 2021 18:08 Aangepast: 24 juli 2021 15:36
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Kinderen van ouders die leven in armoede verschillen al op de leeftijd van vier maanden van kinderen van welvarender moeders en vaders. "Je ziet echt de verschillen in gewicht en taalvaardigheid op basis van waar je wieg staat."

Baby’s van ouders die leven in armoede zijn vaker zwaarder, peuters hebben vaker een taalachterstand en tieners vaker psychosociale problemen. Dit blijkt uit het onderzoek van Coen van de Kraats en Bastian Ravesteijn van de Erasmus School of Economics. Zij bestudeerden de gegevens van zo'n 153.000 kinderen geboren tussen 1998 en 2017, gekoppeld aan de inkomens van de ouders.

Ze onderzochten de verschillen in gewicht, taalvaardigheid en de mate waarin kinderen kampen met psychische en sociale problemen. Hiermee kunnen ze aantonen dat de kloof tussen arm en rijk al ontstaat voor een kind zijn eerste verjaardag viert. 

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van armere ouders al op de leeftijd van vier maanden meer lichaamsgewicht hebben dan kinderen van welvarendere ouders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wet tegen kinderarmoede? Wel als het aan de PvdA en ChristenUnie ligt

Een verklaring voor de vroege verschillen in gewicht heeft Ravesteijn niet, maar die zou volgens hem kunnen liggen bij de keuze tussen borst- en flesvoeding en de hoeveelheid daarvan.

Meer kans op overgewicht

Op de basisschool en de middelbare school hebben kinderen uit armere milieus drie tot vier keer meer kans op overgewicht dan kinderen uit rijkere gezinnen. De oorzaak daarvan ligt in meer in verkeerd eten en minder beweging. "Ongezond eten is helaas goedkoper", zegt jeugdarts Rianne Giezeman. Zij werkt sinds elf jaar als jeugdarts. "Je ziet echt een duidelijke correlatie tussen armoede en het zwaardere gewicht."

Gemiddeld zitten in elke klas twee kinderen die opgroeien in armoede. In Nederland leven 250.000 kinderen leven in armoede, Anashya (11) is één van hen. Ze vertelt erover in deze video: 

Ook de taalvaardigheid verschilt al voor kinderen voet zetten in een basisschool. Kinderen van 2 jaar uit rijkere gezinnen kunnen vaker korte zinnetjes zeggen als "Mama lief" en "Ik honger". Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de peuters van ouders met de laagste inkomens een zin van twee woorden kan zeggen, terwijl 95 procent van tweejarigen uit de rijkste gezinnen dat kan.

Armere tieners eerder boos

Op het consultatiebureau merkt jeugdarts Giezeman ook verschillen in gedrag. "Deze ouders zitten zo in de stress om de dag en de week te overleven, dat ze de kinderen niet altijd de aandacht kunnen geven die nodig is." Uit het onderzoek van Ravesteijn en Van de Kraats blijkt dat armere tieners uiteindelijk ook drie tot vier keer meer kans hebben op psychosociale problemen. Zo worden ze eerder boos en krijgen ze eerder ruzie. 

Toch hoeven verschillen op jonge leeftijd niet direct te leiden tot slechtere toekomstperspectieven, zegt Ravesteijn. "Er kan dan nog van alles aan gebeuren." Zo zou een taalachterstand bijgetrokken kunnen worden met voorschoolse of vroegschoolse educatie (vve). "Maar je ziet wel echt de kansenongelijkheid van waar je wieg staat."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore