Wateroverlast

Getroffen huishoudens Limburg krijgen 1000 euro van Giro 777

23 juli 2021 12:57
Campinggasten ruimen de schade op aan de bezittingen op Camping Hatenboer. Beeld © ANP

De inzamelactie Giro 777 voor Limburg heeft binnen een week meer dan 8,5 miljoen euro opgebracht. Daarvan krijgen 8000 huishoudens die door de watersnood zwaar zijn getroffen elk 1000 euro.

Het Nationaal Rampenfonds verstrekt het geld aan de gemeenten, die het op hun beurt zo snel mogelijk doorgeven aan de huishoudens. Meer dan 150.000 particulieren en bedrijven hebben de afgelopen week geld overgemaakt.

Het rampenfonds was oorspronkelijk van plan om vooral stichtingen, verenigingen en maatschappelijke organisaties financieel te helpen. "Maar er kwam zó veel geld binnen dat we een koerswijziging hebben gedaan. Via de gemeenten krijgen huishoudens nu een eenmalige bijdrage", zegt een woordvoerder.

Limburg werd vorige week getroffen door zware regenval, zoals te zien is op onderstaande beelden:

De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Miljoenen euro's schade

Het gaat volgens burgemeester Daan Prevoo naar schatting om 200 miljoen euro aan materiële schade en 200 miljoen euro bedrijfsschade. Dat laatste komt doordat bedrijven de inkomsten van het toeristische hoogseizoen in de regio moeten missen.

Volgens Prevoo zijn in zijn gemeente 270 horecaondernemers getroffen door de ramp en 180 winkels. Het kan maanden duren voordat de schade is hersteld en in sommige gevallen een half jaar, zei hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Limburg maakt zich op voor nieuwe regen: 'Geen paniek, wel voorzichtigheid'

Hoe groot de schade precies is in Zuid-Limburg, is pas over een aantal weken duidelijk. Daarvoor moet het water zakken en moeten panden eerst drogen. Prevoo zei dat het noodweer buiten zijn gemeente naar schatting nog eens ver boven de 100 miljoen euro schade heeft veroorzaakt, maar hield daarbij een slag om de arm.

Naast Giro 777 kwamen ook particuliere hulpacties op gang na de overstromingen, bijvoorbeeld om zoveel mogelijk meubels en huisraad naar Limburg te brengen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit doet een overstroming met de huizenprijzen: 'Risico's al snel vergeten'

Daarnaast helpt Defensie sinds woensdag het Waterschap Limburg bij de opruim- en herstelwerkzaamheden. Militairen helpen bij het opruimen van zandzakken en bij het controleren van tientallen kilometers beken en kanalen.

Defensie werd vorige week al ingezet om bewoners te evacueren, een noodbrug aan te leggen en te helpen bij het dichten van gaten in dijken. Al met al gingen al 800 militairen in het rampgebied aan de slag. Die hulp aan de veiligheidsregio's werd begin deze week beëindigd.

Bekijk ook: Aannemer Valkenburg: 'Geen idee hoe we dit allemaal gaan fiksen'

De praktijk van tandarts Javier Spits is door de watersnood compleet verwoest. Het gaat maanden duren voordat alles is hersteld. Aannemers zitten daarnaast met hun handen is het haar: ze zijn bang dat ze het vele werk in Limburg niet aankunnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore