Al 3 besmettingen

Nóg meer aandacht voor regels bij TeamNL: 'Binnenkomen tests altijd spannend moment'

23 juli 2021 05:17 Aangepast: 23 juli 2021 10:45
De zusjes Wevers zijn bezorgd Beeld © ANP

De afgelopen twee dagen waren er drie coronabesmettingen binnen TeamNL. De sporters Reshmie Oogink en Candy Jacobs en een staflid bij roeien testten positief. Ze zaten bij elkaar in het KLM-vliegtuig naar Tokio, bevestigde een woordvoerder. De schrik zit er goed in bij de sporters die er nog een keer op zijn gewezen zich goed aan de regels te houden.

De besmette sporters zaten op vlucht KL861 die afgelopen zaterdag naar Tokio vertrok. Daar waren tientallen Nederlandse sporters aan boord, onder wie de hele tennisploeg, een paar wielrenners en de skateboarders. Het is niet aan te tonen of Jacobs en Oogink in het vliegtuig besmet zijn geraakt, al zegt in elk geval Jacobs dat dat wel bijna moet. "Of op het vliegveld."

Jacobs en Oogink zaten niet bij elkaar in de buurt in het vliegtuig. "We hebben zeer strikte regels en daar hebben de sporters zich, voor zover wij weten, aan gehouden. Alle stoelnummers zijn bekend. Alles staat tot achter de komma omschreven", zegt de woordvoerder.

Close contacts geïnformeerd

De zogenoemde 'close contacts' zijn na de besmettingen van Jacobs en Oogink direct geïnformeerd, en waar nodig extra getest. "Dat zijn normaal gesproken uiteraard ook degenen die op dezelfde kamer slapen. Gelukkig hadden deze twee een eigen kamer."

Candy op haar hotelkamer. Candy op haar hotelkamer.

Alle sporters zijn er door hun teammanagers nog wel even extra op gewezen om zich goed aan de regels te houden, zoals altijd een mondkapje op en afstand houden. Dat er op Instagram meer foto's zijn opgedoken (en ook weer zijn verwijderd, red) waarop dat niet gebeurt, kan de woordvoerder ook niet verklaren.

Zo was er bijvoorbeeld een foto te zien waarop schermer Bas Verwijlen en Reshmie Oogink elkaar aanraken. Een mondkapje hadden ze niet op. "Wij hebben iedereen gevraagd hierop te letten", zegt de woordvoerder.

Wat zijn close contacts?

Volgens het zogenoemde 'playbook' voor de Spelen in Tokio ben je mogelijk een nauw contact van een positief geteste persoon als je zonder mondkapje meer dan vijftien minuten binnen een meter van die persoon bent geweest. Dat geldt vanaf twee dagen voordat de persoon positief werd getest, of symptomen kreeg.

Of je inderdaad een nauw contact bent, bepalen de Japanse autoriteiten. Dat gebeurt op basis van informatie die je zelf aanlevert, die jouw organisatie aanlevert, maar ook de informatie die de organisatie zelf heeft.

Als je inderdaad zo'n close contact blijkt te zijn, dan volgen extra maatregelen, zoals een verplichte dagelijkse PCR-test. 

Bekijk ook: Pieter van den Hoogenband over besmettingen

Van den Hoogenband over corona bij sporters: 'Hartverscheurend'

Het is aan TeamNL om bij de Japanse corona-autoriteiten te melden als een persoon te lang onbeschermd in de buurt is geweest van een besmet iemand. "Voor zover wij dat hebben kunnen zien, is dat laatste niet het geval", zegt de woordvoerder.

Geschrokken gereageerd

Binnen de Nederlandse sportploeg is er na de besmettingen geschrokken gereageerd. Zo vertelden de turnsters Sanne en Lieke Wevers gisteren dat ze zich zorgen maken. Elke dag slaat Sanne een kruisje, zei Sanne. De woordvoerder: "Iedereen is zich er nu wel van bewust, dat we heel voorzichtig moeten zijn, als ze dat al niet waren."

Reshmie Oogink tijdens de Spelen van Rio. Reshmie Oogink tijdens de Spelen van Rio.

Extra maatregelen heeft TeamNL niet genomen. "Wel hebben we gezegd dat interviews met de pers niet zonder mondkapje mogen." Elke dag voor het middaguur komen de testuitslagen binnen. "Dat is toch een spannend moment, ook voor onszelf."

30.000 tests uitgevoerd

De twee Nederlandse sporters zijn niet de enigen die besmet zijn geraakt in het olympisch dorp. Volgens het organisatiecomité zijn er tot en met gisteren 87 positieve coronatests geregistreerd. Er zijn ruim 30.000 tests uitgevoerd bij 18.000 sporters, officials, journalisten en andere betrokkenen die vanaf 1 juli in Japan zijn aangekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoezo geen paniek binnen TeamNL?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore