Forse stijging

Vorig jaar ruim honderd Nederlanders verdronken

23 juli 2021 01:38 Aangepast: 23 juli 2021 01:41
Drukte op het strand, ter illustratie. Beeld © ANP

Er zijn vorig jaar 107 Nederlanders verdronken en dat zijn er fors meer dan in 2019, toen 76 mensen overleden door verdrinking. Uit cijfers blijkt dat mannen vaker verdrinken dan vrouwen. Ruim 70 procent van de verdrinkingen vond plaats in open water, zoals een sloot, rivier, kanaal, gracht, vijver of in zee.

Het aantal Nederlanders dat overleden is na verdrinking is vorig jaar gestegen. Naast 107 verdronken Nederlanders, kwamen er ook 30 mensen die niet in Nederland wonen door verdrinking om het leven.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leon (27) kwam in een mui terecht: 'Ik was gewoon aan het verdrinken'

Veel mannen

Er verdronken vorig jaar 85 mannen, terwijl dat er een jaar eerder nog 64 waren. Er kwamen 22 vrouwen om het leven door verdrinking, een jaar eerder waren dat er 12.

In de afgelopen twintig jaar verdronken er gemiddeld 87 inwoners per jaar. Ook onder ouderen vanaf 60 jaar nam het aantal verdrinkingen vorig jaar toe. In 2020 ging het in 55 gevallen om mensen van 60 jaar of ouder, vijftien meer dan een jaar eerder.

Vergeleken met jaren vijftig

Het aantal Nederlanders dat verdrinkt is in de afgelopen decennia flink gedaald. Zo verdronken in de jaren vijftig jaarlijks vierhonderd tot vijfhonderd mensen, waaronder veel kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijke wind, stroming en megadrukte: hierdoor ging het mis aan de kust

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore