Honderden keren verkocht

Alex S. opgepakt voor verkoop zelfmoordpoeder: 6 mensen overleden

23 juli 2021 16:45 Aangepast: 27 oktober 2021 09:39
Foto ter illustratie Beeld © ANP

De man uit Eindhoven die dinsdag werd opgepakt voor de verkoop van een zelfmoordmiddel, is de 28-jarige Alex S. Hij zou het poeder mogelijk aan honderden mensen hebben verkocht. Zeker zes mensen zijn aan het poeder overleden, laat het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws weten.

Alex S. was drie jaar geleden al actief op Marktplaats. Toen verkocht hij het dodelijke poeder voor 20 euro, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Hij vroeg zijn kopers niet om hun leeftijd of beweegredenen: iedereen kon het krijgen. 

Hij ging tot zeker vorige maand door met de verkoop van het middel, stelt het OM.

Lid van Coöperatie Laatste Wil

Daarnaast zegt het Openbaar Ministerie vandaag dat S. lid was van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). CLW geeft zelf aan dit niet te kunnen bevestigen, noch te kunnen ontkennen in verband met privacyregels.

Alex S. werd dinsdag in zijn woning in Eindhoven aangehouden. Vandaag stond hij voor het eerst voor de rechter tijdens zijn voorgeleiding in de rechtbank van Den Bosch. De rechter besloot dat S. ten minste twee weken langer blijft vastzitten. Hij wordt officieel verdacht van hulp bij zelfdoding, overtreding van de geneesmiddelenwet en witwassen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Naast het zelfmoordpoeder zou S. zijn kopers ook hebben voorzien van een medicijn dat braakneigingen vermindert, wat uitsluitend kan worden verkregen via artsen en apothekers. Aan hoeveel mensen hij het precies heeft verkocht, is niet duidelijk, maar mogelijk zijn dat er volgens het OM 'honderden'.

20 euro voor een potje

Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat S. dit middel drie jaar geleden al aanbood. Dit deed hij destijds via Marktplaats. Voor 20 euro stuurde hij je het middel toe of kon je het komen ophalen bij hem in Eindhoven.

Zo liet een verslaggever van Omroep Brabant destijds zien hoe de omroep kinderlijk eenvoudig aan het poeder kon komen. S. vertelde dat hij het middel al zeker veertien keer had verkocht. Al die keren was hij ervan op de hoogte dat hij het verkocht als zelfmoordmiddel. Hij vroeg kopers niet om een leeftijd, of in welke medische situatie zij verkeerden: iedereen die het wilde, kon het krijgen.

De advertentie van S. op Marktplaats, in 2018 De advertentie van S. op Marktplaats, in 2018

Naast zijn uitspraken uit 2018 blijkt ook via zijn socialmedia-account dat S. een voorstander is van een zelfgekozen levenseinde. Zo volgt hij onder meer het Australische account van de Voluntary Euthanasia Party, een Australische politieke partij die ervoor pleit om vrijwillige euthanasie mogelijk te maken, en Philip Nitschke, oprichter en directeur van de pro-euthanasiegroep Exit International.

Geen begrip voor ophef

S. gaf in 2018 aan dat hij niet begreep waarom er in Nederland ophef was over het middel. "Je kan een mes kopen en dan vragen mensen toch ook niet of je je polsen ermee gaat doorsnijden", was zijn reactie toen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister bezorgd over 'zelfmoordpoeder'

Toch was het strafbaar wat hij deed, want in Nederland is het verboden om iemand te helpen bij een zelfdoding. De maximale straf die daarvoor staat, is drie jaar. Maar om tot vervolging over te gaan, moet er niet alleen een zelfdodingsmiddel zijn verkocht, er moet daarna ook een zelfdoding hebben plaatsgevonden, zegt Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Unieke aanhouding

Mogelijk is dat de reden dat het Openbaar Ministerie nu pas tot aanhouding is overgegaan. Volgens het OM is het strafrechtelijk onderzoek namelijk pas gestart na het overlijden van een vrouw uit Best in mei 2021. Bij deze persoon werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die het onderzoeksteam hebben geleid naar de 28-jarige S..

Buijsen noemt deze aanhouding 'heel bijzonder'. "Ik heb in Nederland nog nooit van een dergelijke zaak gehoord. Dit zijn verontrustende signalen." Ook andere experts die RTL Nieuws heeft gesproken, bevestigen dat dit de eerste keer is dat zo'n zaak voorkomt in Nederland.

Buijsen stelt dat de Nederlandse overheid de verplichting heeft om kwetsbare mensen, die zelf niet weloverwogen een besluit tot zelfdoding kunnen nemen, moet beschermen. "Die bescherming is er niet bij iemand die dit zo verkoopt, dus het is niet wenselijk dat dit gebeurt."

De advocaat van Alex S. wilde op vragen van RTL Nieuws niet reageren.

Advocaat nabestaanden: 'Dit is huiveringwekkend'

Advocaat Sébas Diekstra staat nabestaanden bij van twee vrouwen die vorig jaar een zelfdodingspoeder hebben ingenomen en kort daarna zijn overleden. Het Openbaar Ministerie kon nog niet zeggen of S. het poeder aan hen heeft verstrekt. Diekstra: "Wij hebben begrepen dat nu nader onderzocht wordt of het deze verdachte is geweest die het giftige en inhumane middel heeft verstrekt waarmee deze jonge vrouwen een einde aan hun leven hebben kunnen maken."

Diekstra laat wel weten dat de nabestaanden het 'huiveringwekkend' vinden dat er mensen zijn zoals S., die mogelijk hun brood verdienen met een middel 'waarmee mensen de dood in worden gejaagd'.

Dat het Openbaar Ministerie al vanaf 2018 op de hoogte was van de verkooppraktijken van Alex S., blijkt uit onlangs openbaar gemaakte documenten. Het OM heeft in 2018 namelijk informatie gekregen vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de Marktplaatsadvertenties van S.

In 2018 inspectie bij Alex S.

De NVWA voerde naar aanleiding van die advertenties een inspectie uit in Eindhoven. Ze bezochten zijn vermoedelijke woonadres, maar daar werd niet opengedaan. Omdat Alex S. die dag niet werd gevonden, werd de zoektocht gestopt. De NVWA bracht het Openbaar Ministerie hiervan op de hoogte. 

Tips

De redactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar de verkoop van zelfmoordpoeder. Heb jij hier meer informatie over? Laat het dan weten via Karlijn.Houterman@rtl.nl of bekijk hier hoe je anoniem met ons in contact kunt komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore