Onrust over programma's

Commissariaat voor de Media gaat invloed politiek op media onderzoeken

22 juli 2021 16:35 Aangepast: 22 juli 2021 18:14
Demissionair premier Mark Rutte en presentator Jort Kelder in 2016 bij het Maritime Awards Gala. Beeld © ANP

Het Commissariaat voor de Media gaat dit najaar onderzoek doen naar mogelijke politieke beïnvloeding van (publieke) media. De aanleiding voor dit besluit is de maatschappelijke onrust die de afgelopen tijd ontstond over diverse radio- en televisieprogramma's.

Eén van de redenen voor het onderzoek is de onrust over de VPRO-documentaire ‘Van Beiroet tot Binnenhof’, waarin demissionair minister Sigrid Kaag centraal stond. Eerder werden er ook vragen gesteld over een soortgelijke BNNVARA-documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Ook twee incidenten met Jort Kelder worden meegenomen in het grote onderzoek. Kelder, een persoonlijke vriend van demissionair premier Mark Rutte, interviewde Rutte in zijn radioprogramma uitgebreid voor de verkiezingen.

Campagnefilmpjes

Deze week bleek dat Kelder in 2017 campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie heeft gefinancierd. Forum-leider Thierry Baudet bedankte Kelder hiervoor in een podcast. Kelder zelf zegt dat hij geen financiële banden met FVD heeft en dat zijn onafhankelijkheid niet in het geding is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VPRO stelt onderzoek in na omstreden documentaire Sigrid Kaag

NPO en AVROTROS lieten gisteren weten geen problemen te zien in de financiering van FVD-filmpjes door Kelder. Omroep WNL, waarvoor Kelder het programma Op1 presenteert, heeft de afgelopen twee dagen geen reactie gegeven.

Geen overheidsinvloed

Het commissariaat zegt dat publieke omroepen op grond van de Mediawet zelf de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen. Zelf ziet het commissariaat erop toe dat het aanbod tot stand komt zonder overheidsinvloeden.

Apart onderzoek naar FVD-financiering Kelder

Het Commissariaat voor de Media gaat een apart onderzoek doen naar de financiering van campagnefilmpjes voor Forum voor Democratie door NPO-presentator Jort Kelder.

Kelder bevestigde afgelopen week in zijn podcast dat hij in 2017 campagnefilmpjes voor Thierry Baudet mede financierde. De zaak kwam aan het rollen omdat Baudet de NPO-presentator hiervoor bedankte in een andere podcast.

Kelder stelt dat hij een bevriende redacteur die een carrièreswitch wilde maken in aanloop naar de verkiezingen adviseerde om campagnefilmpjes te gaan maken. Kelder legde contact met Baudet om te vragen of zijn redacteur iets voor hem zou kunnen betekenen. Ook bood Kelder aan het salaris van de redacteur te betalen. De presentator zegt geen enkele financiële band met Forum voor Democratie te hebben.

Kelder kwam al eerder onder vuur te liggen omdat hij zijn goede vriend, premier Mark Rutte, een uitzending lang te gast had in Kelder & Co. Deze uitzending was vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore