Zeven provincies

Grootste deel Nederland kleurt donkerrood op Europese coronakaart

22 juli 2021 10:36 Aangepast: 22 juli 2021 13:07
Een toerist maakt een foto op de Zaanse Schans. Op de achtergrond verfmolen De Kat. Beeld © ANP

Het grootste deel van Nederland is donkerrood gekleurd op de coronakaart van het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dat is de kleur die wordt gegeven aan gebieden met het hoogste aantal coronabesmettingen. De coronakaart kan voor landen aanleiding zijn om de toegangsregels voor Nederlanders aan te scherpen.

De provincie Groningen was al donkerrood op de kaart, in de nieuwste update zijn daar Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel bij gekomen. De andere provincies blijven rood.

Aantal positieve tests

Voor de kaart wordt gekeken naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests in diezelfde periode. Afgelopen week waren er in Nederland gemiddeld 9460 positieve tests per dag. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds, maar wel minder dan vorige week.

Het ECDC is de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests.

Nederland wordt sinds vorige week door Duitsland gezien als risicogebied. Als Duitsland Nederland nog een categorie hoger zet, in de groep 'Hochinzidenzgebiete', dan kan het zijn dat al aan de grens met Duitsland een bewijs van een negatieve testuitslag, herstel- of vaccinatiebewijs wordt gevraagd.

Drie of vier weken

Volgens minister Hugo de Jonge en het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat zo is, zou Nederland over drie of vier weken terug naar oranje of groen kunnen gaan op de Europese coronakaart. Dan worden de regels voor vakantiegangers misschien ook weer versoepeld.

Bekijk ook: Zo werkt de coronapas

Sinds 1 juli kun je relatief vrij reizen in de landen van de EU met het coronapaspoort. Hoe werkt dat, wat kan wel, wat niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore