Hoogste risiconiveau

Nederland donkerrood op Europese coronakaart: dit moet je weten

22 juli 2021 13:11 Aangepast: 22 juli 2021 14:17
Mensen vieren vakantie op het strand in Spanje. Beeld © ANP

Moeten we onze vakantieplannen in de koelkast zetten? Dat is de vraag nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart en daarmee het hoogste risiconiveau krijgen. Wat betekent dat voor Nederlandse reizigers?

Vandaag verscheen de nieuwe Europese coronakaart. Daarop kleurt Nederland grotendeels donkerrood. Een aantal provincies houdt de kleurcode rood. Daarmee rijst de vraag of onze vakantieplannen on hold gezet moeten worden.

Het antwoord op die vraag is niet direct: ja. Die code alleen betekent nog niet zoveel. Aan de verandering van een kleurcode op de kaart zijn geen maatregelen verbonden. Heb je een Europees coronapaspoort en ben je twee weken volledig gevaccineerd, dan mag je in principe reizen naar andere landen. Dat kan ook met een negatieve PCR-test, al verschilt per land hoe oud die test mag zijn.

Maar landen mogen zelf wel reisbeperkingen opleggen aan bezoekers en daarvoor gebruiken veel landen de Europese coronakaart.

Zo paste Duitsland de regels aan toen Nederland rood kleurde: reizigers moeten een negatieve uitslag van een coronatest of een vaccinatiebewijs tonen bij aankomst. Kan dit niet, dan is quarantaine verplicht. In Frankrijk moeten toeristen die niet gevaccineerd zijn, een negatieve test laten zien die niet ouder is dan 24 uur. 

Aangescherpte regels

Maar echt onoverkomelijk aangescherpte regels, waren er niet, zegt directeur van reisbranchekoepel ANVR Frank Oostdam. En die verwacht hij ook niet nu Nederland grotendeels donkerrood kleurt.

"Landen hebben daar met elkaar afspraken over gemaakt in een Europees advies. Bij elke kleur staan maatregelen die landen mogen nemen. Als landen zich daaraan houden, verandert er voor vakantiegangers weinig." Er is wel één maar: "De landen hebben afgesproken dat ze van het advies af mogen wijken." 

Lees verder onder het kader:

Hoe Nederland ervoor staat op de coronakaart

Dat het niet goed gaat met Nederland op de Europese coronakaart is al langer duidelijk. Waar Nederland eerst nog de kleurcodes groen en oranje kreeg, veranderde dat vorige week in rood: een hoogrisicogebied. Groningen werd zelfs donkerrood: een zeer hoogrisicogebied. 

Ook Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel zijn vandaag donkerrood geworden. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.

Dat komt door het hoge aantal besmettingen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kijkt voor het kleuren van de kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests in diezelfde periode. 

Afgelopen week waren er in Nederland gemiddeld 9460 positieve tests per dag. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds, maar wel minder dan vorige week.

Oostdam verwacht niet dat dat gebeurt. "Toen Nederland rood werd, besloten landen niet tot hele zware maatregelen. Nederlanders die getest of gevaccineerd zijn, worden toegelaten en er is geen quarantaineplicht. Die maatregel staat ook niet bij de code donkerrood."

Bovendien mogen reizigers uit andere landen die donkerrood zijn, gewoon reizen als ze getest of gevaccineerd waren, legt hij uit. 

Hij kan zich wel voorstellen dat er aanscherpingen komen. Als Duitsland Nederland een categorie hoger zet, in de groep 'Hochinzidenzgebiete', kan het bijvoorbeeld zo zijn dat aan de grens een bewijs van een negatieve testuitslag, herstel- of vaccinatiebewijs wordt gevraagd. "Maar ik verwacht geen drastische maatregelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste deel Nederland kleurt donkerrood op Europese coronakaart

Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma sluit zich daarbij aan. Hoewel Frankrijk de maatregelen aanscherpte toen Nederland rood werd, werden er geen hele zware maatregelen doorgevoerd. Dat verwacht ze ook nu niet.

"Als mensen in zelfisolatie moeten, draait Frankrijk daarmee het toeristisch seizoen de nek om. Dat willen ze niet want dan komt er geen Nederlander meer deze kant op en dat is echt een klap voor de toerisme-industrie."

Ze denkt wel dat Frankrijk lokaal extra maatregelen zal nemen om het virus te bestrijden. Nederlandse toeristen krijgen daar dus ook mee te maken. Dat is al gebeurd in het departement Pyrenées-Orientales in het zuidoosten, waar het mondkapje buiten weer verplicht is en restaurants en bars om 23 uur moeten sluiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat moet je doen als je corona oploopt tijdens je vakantie in het buitenland?

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is overigens optimistisch. Volgens het RIVM is het aantal positieve tests de laatste paar dagen aan het stabiliseren, en zou het in de komende week kunnen beginnen te dalen. Als dat doorzet, zou Nederland over drie of vier weken terug kunnen naar oranje of groen op de Europese coronakaart.

Bekijk ook: Zo werkt de coronapas

Sinds 1 juli kun je relatief vrij reizen in de landen van de EU met het coronapaspoort. Hoe werkt dat, wat kan wel, wat niet?

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore