Maar voorzichtigheid troef

Grote pensioenfondsen staan er weer rooskleuriger voor

22 juli 2021 04:13
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Grote pensioenfondsen als ABP, PME en PFZW komen er de laatste tijd steeds beter voor te staan. De kans dat ze volgend jaar de pensioenen moeten verlagen is daardoor verder afgenomen, maar toch blijven de fondsen voorlopig voorzichtig.

In hun kwartaalberichten willen de pensioenfondsen nog niet te vroeg de champagneflessen opentrekken. Sommigen geven aan dat de situatie zomaar weer kan veranderen als gevolg van schommelingen op de financiële markten.

'Geen tijd om te juichen'

Bij bijvoorbeeld metaalfonds PMT steeg de dekkingsgraad in het tweede kwartaal van van 98,8 naar 101,5 procent.  "Dat is fijn, maar het is zeker nog geen tijd om te juichen", zegt Terry Troost, werkgeversvoorzitter van PMT. Dat de dekkingsgraad boven de 100 staat, betekent dat voor iedere uit te keren euro pensioen, er bij PMT ook een euro belegd is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerder stoppen met werken? Het vroegpensioen is terug

Ook bij zorgfonds PFZW is de graadmeter boven de 100 procent uitgekomen, voor het eerst sinds mei 2019. "We zijn nog niet in veilig vaarwater, maar het is een mooie symbolische mijlpaal", zegt PFZW-bestuursvoorzitter Joanne Kellermann.

Pensioenverlaging 

Dat de financiële positie van de fondsen verbetert, heeft vooral te maken met oplopende rentes op de financiële markten. Ook doen de fondsen de laatste tijd goede zaken met hun beleggingen. Metaalfonds PME en ambtenarenfonds ABP zitten met hun dekkingsgraad al op respectievelijk 104 en 104,5 procent.

"Voor het eerst sinds tijden kan ik daarom aangeven dat de kans op pensioenverlaging volgend jaar erg klein is, maar pensioenverhoging is nog echt niet in zicht", merkt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met pensioen? Cornélie (70) niet. Ze begon een kinderfietsenwinkel

Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden, net als vorig jaar, minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een situatie waarin hun dekkingsgraad ten minste op 95 procent zit.

Grootscheepse hervorming

Vanuit de pensioensector klonk eerder al de oproep dat de overheid vaart moet maken met de grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. De hervormingen moeten de fondsen minder direct afhankelijk maken van rentebewegingen. Onder meer FNV-voorzitter Tuur Elzinga wil dat de politiek opschiet. "Dan kunnen heel wat pensioenfondsen mogelijk volgend jaar wél al indexeren", zegt hij in De Telegraaf. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet stelt nieuwe pensioenwet met een jaar uit

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore