Duizenden mensen wachten uren

Afscheid van Peter R. de Vries: 'Ik kon niet bij zijn kist wegkomen'

21 juli 2021 18:24 Aangepast: 21 juli 2021 20:41
Peter R. de Vries lag in een witte kist, omringd met rode rozen. Beeld © RTL/Tom Cornelissen

Ook al kenden de meesten hem alleen van tv, duizenden mensen staan vandaag urenlang in de rij om afscheid te nemen van Peter R. de Vries. Er is een grote behoefte om hem te bedanken en nog wat tegen hem te zeggen. "Dat ik hem voor het eerst ontmoet terwijl hij in een kist ligt, zorgt voor vreselijke buikpijn."

Helemaal vooraan in de rij staat ze. Eva uit Almere is vanochtend om kwart over zes van huis vertrokken. "Ik wilde hier zijn. Ik moest hier zijn. Om hem te bedanken", zegt ze met een brok in haar keel.

Mooi persoon

Nee, ze heeft Peter R. de Vries nooit ontmoet. Maar het voelt als een dierbare die ze is verloren. "Omdat hij zo'n mooi persoon was." Eva heeft thuis geoefend wat ze straks zal zeggen als ze voor hem staat. Buikpijn heeft ze ervan. "Ik wil hem bedanken. En tegen hem zeggen: rust in vrede, lieve Peter."

Eva (rechts) uit Almere is vanochtend om 6.15 uur vertrokken. Eva (rechts) uit Almere is vanochtend om 6.15 uur vertrokken.

Achter Eva groeit een enorme rij. Duizenden mensen uit het hele land komen afscheid nemen van Peter R. de Vries in koninklijk theater Carré. Morgen is de uitvaart in besloten kring.

Uren wachten

De wachttijd is gemiddeld een uur. Sommigen moeten twee uur wachten. Maar niemand in de rij klaagt. Herinneringen worden gedeeld. Want iedereen kent wel een bijzonder tv-fragment of een dapper verhaal over zijn strijd tegen het onrecht. 

En ook vandaag blijkt weer: de misdaadverslaggever heeft veel betekend, voor allerlei mensen.

"We voelden ons door hem vertegenwoordigd." "We voelden ons door hem vertegenwoordigd."

Zoals voor de Somalische vriendinnen Anisa en Nimo. Ook zij staan vooraan in de rij. Ze zijn in Somalië geboren en vanochtend al vroeg, vanuit Tilburg, naar Amsterdam gereden. "Meneer De Vries heeft veel gedaan voor de moslimgemeenschap", zegt Anisa.

'Maakte geen onderscheid'

Hij maakte geen onderscheid tussen afkomst of geloof, vult Nimo aan. "Ik voelde me door hem vertegenwoordigd. Hij was dapper en nam het voor moslims op. Dat hij zijn afschuw uitte over Wilders' kopvoddentaks is voor mij heel waardevol geweest." Nimo pinkt een traan weg. "Wie moet hem ooit vervangen?" 

Iets voor elven gaan de deuren van Carré open. Eva mag als eerste naar binnen. Een paar minuten later komt ze naar buiten. "Ik heb kunnen zeggen, wat ik wilde zeggen. Daar ben ik dankbaar voor." 

Een korte stilte. 

Het was binnen zo overweldigend, vervolgt ze. "Een prachtige witte kist, omringd met rode rozen en prachtige foto's. Pas nu besef ik dat Peter R. de Vries dood is. Nooit komt zijn gezicht meer op tv, nooit meer zijn verhalen, nooit meer die nasale stem. Het is definitief voorbij."

Els Aalten (links) en Tim en zijn oma Anita. Els Aalten (links) en Tim en zijn oma Anita.

Dat besef zorgt ook bij Els Aalten uit Apeldoorn voor verdriet. "Ik werd hierheen getrokken", zegt de Apeldoornse. Ze vertrok om 7.00 uur van huis, moest bijna twee uur wachten. "Maar het was zo mooi om even binnen te zijn. Nog even wat tegen hem te kunnen zeggen. Ik kon niet bij zijn kist wegkomen."

Wat zeg je dan? Ook Els had haar woorden voorbereid. "Het ga je goed, lieve Peter, heb ik gezegd. En ik heb een kruisje geslagen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de rij voor afscheid Peter R. de Vries: 'Ik ga hem écht missen'

Veel bezoekers vertellen dat ze de behoefte hebben Peter R. de Vries te bedanken. Zoals de 17-jarige Tim uit Duiven, die samen met zijn oma Anita is gekomen. "Ik wist niet precies wat ik moest zeggen. In mijn hoofd heb ik hem bedankt", zegt Tim.

Indrukwekkend

Oma vult aan: "Ik wilde hier gewoon zijn. Dat is een gevoel en ik ben heel blij dat mijn kleinzoon mee wilde.  We doen normaal heel andere dingen met elkaar. Dit was zo indrukwekkend. Dat zo'n goed mens is vermoord, ik kan het maar niet bevatten."

De gemeente Amsterdam deelt water uit. De gemeente Amsterdam deelt water uit.

Oma en kleinzoon lopen naar een naastgelegen terrasje. Ze moeten even bijkomen en zoeken verkoeling. In de alsmaar groeiende rij wordt de hitte een enkeling te veel. Hulpverleners schieten snel te hulp. Medewerkers van de gemeente Amsterdam delen waterflesjes uit. 

Eva en haar moeder Saskia pakken een fles aan. Ze staan al een uur in de rij en moeten nog even. Maar uit de rij stappen om naar huis te gaan? Ze piekeren er niet over. "Al wachten we de hele dag. We hebben het ervoor over. Dat verdient Peter R. de Vries."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore