NIet spelen op gazons

Laag zwaar vervuild slib bedekt Valkenburg, buitengebied verboden terrein

21 juli 2021 15:02
Nu het water is gezakt is duidelijk hoe veel afval de rivier heeft achtergelaten Beeld © ANP

Het buitengebied rond Valkenburg is voorlopig verboden terrein. De overstromingen hebben er een laag zwaar vervuild slib achtergelaten, dat gevaarlijk is voor wie er mee in aanraking komt. De GGD spreekt van 'een groot gezondheidsrisico'. Kinderen mogen ook zeker tien dagen lang niet spelen op gazons, als die overstroomd zijn geweest.

"Het gaat om een soep van Geulwater, regenwater, rioolwater en alle middelen die mensen in kelders en garages hebben staan, zoals verf, brandbare stoffen en frituurvet", zegt burgemeester Daan Prevoo.

Afgelopen week veranderde een groot deel van Valkenburg in één grote kolkende rivier. Dat zag er in het centrum zo uit: 

De rivier de Geul is was buiten zijn oevers getreden. Er staat een harde stroming en onder het wateroppervlak lag nog meer gevaar op de loer.

Boete

De burgemeester heeft een noodverordening ingesteld om mensen uit het gebied te weren. Wie toch betrapt wordt in het Valkenburgse buitengebied krijgt een boete. 

De eerste serieuze schatting van de schade die de overstromingen hebben veroorzaakt, bedraagt 400 miljoen euro. De helft van dat bedrag bestaat uit gemiste omzet van bedrijven die nu het toeristische hoogseizoen missen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Limburg maakt zich op voor nieuwe regen: 'Geen paniek, wel voorzichtigheid'

Verzekeraars hebben aangeven dat de meeste schade vermoedelijk wel gedekt is. Het kabinet liet vrijdag al weten dat het Rijk meebetaalt aan de schade die niet gedekt wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore