Rij wordt steeds langer

Honderden wachtenden, allemaal voor Peter R. de Vries: 'Mensen willen hem bedanken'

21 juli 2021 10:42 Aangepast: 21 juli 2021 12:08

De rij bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam wordt steeds langer: steeds meer mensen voegen zich eraan toe om hun laatste eer te bewijzen aan Peter R. de Vries. "Ze willen hem bedanken, ook al kennen ze hem niet persoonlijk." Inmiddels zijn de deuren open.

Vanaf 7 uur vanochtend stonden ze er al: mensen die vastbesloten waren dat Peter R. de Vries een mooi eerbetoon verdient. "De hele kade staat vol met mensen, ze komen uit het hele land", zegt RTL Nieuws-verslaggever Agnes de Goede, die ter plekke is. "Mensen willen toch afscheid nemen, ook al kennen ze Peter R. persoonlijk niet. Hij heeft hen geraakt, was belangrijk in hun leven."

"Ze willen hem bedanken, dat is wat heel veel mensen zeggen." De sfeer is rustig, de mensen wachten geduldig af en praten wat met elkaar. Ook zijn er veel journalisten. 

Hij gaf nooit op

"Hij gaf nooit op", zegt de allereerste persoon in de rij. Hij komt uit Capelle aan den IJssel en reisde naar Amsterdam af omdat hij Peter een inspirerend persoon vond.

De rij strekt zich inmiddels uit tot aan de Sarphatistraat en er komen steeds meer mensen bij. De eerste bezoekers staan opgesteld tussen de rode linten voor het theater, daarna loopt de rij verder langs de Amstel. Tot 20.00 uur kunnen bezoekers binnenkomen. Aan de gevel van het theater hangt een grote foto van de misdaadjournalist.

De gemeente houdt in de gaten hoe alles verloopt en hoe druk het wordt, vertelt een woordvoerder. Samen met onder andere de politie wordt gezorgd voor de veiligheid. Mensen mogen bijvoorbeeld geen grote tassen meenemen naar binnen. En verder zijn er zoals de politie en gemeente zeggen 'zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen'. 

Ook medewerkers van het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta zijn aanwezig: zij organiseren het afscheid. Het zal druk worden, zei de directeur al eerder tegen RTL Nieuws. "Maar als de mensen binnen zijn, dan moeten ze ook waardig afscheid kunnen nemen. Daarom laten we de rij steeds even op iets meer afstand wachten als mensen bij de baar staan. En als mensen een praatje willen maken of emotioneel zijn, dan zijn we er voor hen."

Bekijk hieronder de livestream die verslaggever Agnes de Goede maakte: 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afscheid nemen van Peter R. de Vries 'is onderdeel van de verwerking'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore