Leger ingezet

Limburg maakt zich op voor nieuwe regen: 'Geen paniek, wel voorzichtigheid'

21 juli 2021 11:37 Aangepast: 21 juli 2021 13:48
Langs de oevers van de Maas ligt veel afval dat afgelopen week is meegesleurd door het water. Beeld © Novum

Na een droge week wordt zaterdag opnieuw regen verwacht. Ook in Limburg, waar de schade van de overstromingen van vorige week nog lang niet is hersteld. Het Waterschap Limburg zet alles op alles om voor die tijd de belangrijkste problemen te hebben hersteld, zodat er geen nieuwe problemen ontstaan.

"Het is van belang om nu alle dijken en buffers goed te inspecteren, te kijken waar de knelpunten zijn en wat als eerste moet worden hersteld. We zijn heel blij dat 140 mensen van defensie hier zijn om daarbij te helpen", zegt woordvoerster Cindy Reijnders van het waterschap. Een van de dingen waar op wordt gelet, is dat er door de overstromingen puin terechtgekomen is in afvoeren, waardoor het water bijvoorbeeld niet kan wegstromen uit beken.

Grond niet stabiel

Ook is de grond van dijken en rond oevers en beken nog niet stabiel. "Het water zakt wel snel weg, maar dat betekent niet dat het bij het oude is. Inspecteurs zijn aan het bekijken wat de schade is van de overstromingen. Mensen moeten daarom nog zoveel mogelijk wegblijven bij dijken en oevers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Landmacht gaat vanaf vandaag in Limburg helpen opruimen

Meteoroloog William Huizinga van Buienradar verwacht niet dat de regen zelf voor problemen gaat zorgen. "Er zullen vanaf zaterdagmiddag stevige buien met onweer overtrekken. Maar de afgelopen weken was het probleem dat de buien lang bleven hangen, dat verwacht ik nu niet." Huizinga gaat uit van 1 tot 5 mm regen, een fractie van wat er de afgelopen weken viel.

Geen paniek

Het waterschap is iets voorzichtiger. "We weten niet wat er gaat vallen, voor hetzelfde geld valt het mee en is er niets aan de hand", zegt Reijnders. "Maar we weten ook van de afgelopen tijd wat er kán gebeuren. De schrik zit erin, maar er is geen reden voor paniek. Wel is het goed als mensen zelf ook maatregelen treffen." Ze verwijst voor tips door naar de site Wachtnietopwater.nl

Bekijk ook: Kratten, tuinmeubels en bankstellen: Limburgse natuur vol troep

Na de overstromingen van vorige week liggen Limburgse natuurgebieden nu vol troep die door het water is meegesleurd. Het wordt een monsterklus om dat allemaal op te ruimen. Volgens Natuurmonumenten kan het maanden duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore