Gevolgen coronacrisis

Vorig jaar minder migranten naar Nederland, trekt nu weer aan

21 juli 2021 02:46 Aangepast: 21 juli 2021 02:53
Arbeiders op een bollenveld, ter illustratie. Beeld © ANP

Er kwamen vorig jaar 171.000 migranten naar Nederland en dat zijn er 44.000 minder dan in 2019. Jarenlang steeg het aantal mensen dat naar Nederland kwam juist, maar de coronacrisis en reisbeperkingen hebben daar vorig jaar verandering in gebracht. Dit jaar stijgt het aantal migranten juist weer.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral arbeidsmigranten uit landen buiten Europa bleven vorig jaar weg: er kwamen 30.000 migranten minder uit andere werelddelen naar Nederland.

Minder studenten

Maar er kwamen ook minder mensen naar Nederland voor hun studie, om herenigd te worden met hun gezin en om asiel aan te vragen. Begin dit jaar concludeerde het CBS al dat de bevolkingsgroei daardoor halveerde, dat was vooral in de grotere steden goed te merken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De bevolkingsgroei halveerde dit jaar. De reden? Corona

In de eerste vijf maanden van dit jaar nam het aantal migranten juist weer toe. Er kwamen duidelijk meer mensen hiernaartoe vergeleken met vorig jaar, maar nog wel minder dan in 2018 en piekjaar 2019.

"Niet alle immigranten hebben de intentie zich permanent in Nederland te vestigen", schrijven de onderzoekers. "Een aanzienlijk deel van hen verlaat Nederland weer na verloop van tijd."

Emigratie

Vorig jaar emigreerden 152.000 mensen uit Nederland, 9000 minder dan in 2019. Het gaat dan om mensen met een Nederlandse nationaliteit die naar het buitenland verhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toestroom migranten Zuid-Europese kusten: 'Weinig perspectief door corona'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore