Ga naar de inhoud
60.000 zandzakken

Landmacht gaat vanaf vandaag in Limburg helpen opruimen

Eerder plaatste defensie al zandzakken om het water tegen te houden. Beeld © Defensie

Defensie gaat vanaf vandaag het Waterschap Limburg helpen bij de opruim- en herstelwerkzaamheden na de overstromingen. Er moeten niet alleen 60.000 zandzakken worden opgeruimd, militairen gaan ook helpen bij het controleren van tientallen kilometers beken en kanalen.

Defensie meldt dat het Limburgse Waterschap zelf te weinig capaciteit heeft om voor het weekend alle geplande opruim- en herstelwerkzaamheden af te ronden.

Het is belangrijk het werk voor het weekend af te ronden, omdat het dan weer kan gaan regenen. Alle beken en kanalen moeten het water dan weer vrij kunnen afvoeren, zodat het peil daar niet onnodig hard stijgt.

Hulp aan veiligheidsregio's

Defensie werd vorige week al ingezet om bewoners te evacueren, een noodbrug aan te leggen en te helpen bij het dichten van gaten in dijken. Al met al gingen al 800 militairen in het rampgebied aan de slag. Die hulp aan de veiligheidsregio's werd begin deze week beëindigd.

Limburg ligt na de overstromingen echter nog altijd vol troep, zoals op deze video goed te zien is:

Kratten, tuinmeubels en bankstellen: Limburgse natuur vol troep

02:03
Limburgse natuurgebieden liggen vol met kratten, tuinmeubels en bankstellen. Natuurmonumenten denkt dat het maanden kan duren voordat alles opgeruimd is.

Defensie gaat de komende dagen aan de slag met het verwijderen van in totaal 60.000 zandzakken op de locaties Arcen, Well, Velden, Hambeek Roermond en Vlodrop. Ook zal Defensie 50 eerder geplaatste bigbags verwijderen. Dit zijn zakken die elk gevuld zijn met ongeveer 1 kubieke meter zand.

Verstopte waterwegen

Verder gaan de militairen de doorstroom herstellen van beken en kanalen die uitmonden op grote waterwegen zoals de Maas en de Roer. Een aantal van deze waterwegen is tijdens het hoogwater verstopt geraakt door meegevoerd materiaal. In totaal controleren de militairen 120 kilometer watergang en maken deze vrij waar nodig.

Op meerdere locaties moeten militairen de werkzaamheden met de hand uitvoeren, omdat die plekken niet bereikbaar zijn voor groot materieel. Defensie verwacht de missie vrijdagmiddag af te kunnen ronden.

Bekijk ook: Christianes moeder nog vermist na noodweer België

01:44
De 89-jarige moeder van Christiane wordt nog vermist na de overstromingen in België. Haar huis in Pepinster werd vernield door de kracht van een kolkende rivier.