Mogelijke opzet

Politie evalueert aanpak van vrachtwagenchauffeur die agent Arno doodreed

20 juli 2021 20:40 Aangepast: 20 juli 2021 20:45
Agenten bij de plek waar hun collega werd aangereden. Beeld © ANP

De politie gaat evalueren of ze de juiste weg heeft behandeld in de zaak van de vrachtwagenchauffeur die eerder deze maand een motoragent doodreed. Korpschef Henk van Essen heeft die toezegging gedaan in een gesprek met justitieminister Ferd Grapperhaus en het Team Verkeer van de politie. De chauffeur had al eerder een agent aangereden en een vrouw doodgereden.

Fred Westerbeke, politiechef van de eenheid Rotterdam, meldt dat Van Essen die evaluatie heeft aangekondigd.

De motoragent kwam door de aanrijding om het leven. Het Openbaar Ministerie liet eerder weten dat de chauffeur de aanrijding mogelijk met opzet veroorzaakte. Hij was in 2015 ook betrokken bij een ongeluk waarbij een andere collega van Team Verkeer slachtoffer werd. Vorig jaar kwam een 79-jarige vrouw na een aanrijding met de vrachtwagen van dezelfde chauffeur om het leven.

Niet meer controleren

Een collega van de omgekomen politieman zei zondagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat motoragenten de instructie hadden gekregen de vrachtwagenchauffeur niet meer te controleren. Westerbeke bevestigt dit. "Iedereen mag, moet gecontroleerd kunnen worden als de situatie daar om vraagt. In dit geval was er in 2019 sprake van oplopende spanningen van de chauffeur richting de politie", zegt Westerbeke.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte van doodrijden motoragent reed al eerder agent aan

Geen controles op motor

"Verscheidene collega’s maakten zich zorgen over zijn gedrag. Toen heeft de leiding van Team Verkeer de collega’s geadviseerd de controles van deze man niet meer per motor te doen, maar per auto. Dat werd als extra veiligheid ingebouwd uit zorg voor de collega’s, omdat je op een motor een stuk kwetsbaarder bent."

Ook bevestigt de Rotterdamse politiechef mediaberichten dat politieagenten is gevraagd niet over de inhoud van de zaak van de vrachtwagenchauffeur te praten. "Er is een groot onderzoeksteam in de eenheid Zeeland West-Brabant aan de slag, dat keihard werkt om de onderste steen boven te krijgen. Zij moeten dat onderzoek zonder afleiding kunnen doen, en het Openbaar Ministerie moet die zaak zo stevig mogelijk naar de rechter kunnen brengen", legt Westerbeke uit.

"Het laatste wat we willen is dat het onderzoek belemmerd wordt door uitspraken in de media, of dat we de strafzaak schaden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkeerspolitie in diepe rouw na overlijden agent Arno: 'Collega's kunnen niet meer'

Lessen trekken

Westerbeke zegt dat de politie de omgekomen motoragent Arno de Korte niet terugkrijgt met een evaluatie, maar dat er mogelijk wel lessen uit kunnen worden getrokken.

"We hebben niets aan verwijten, we moeten samen verder. Hoe we onze evaluatie gaan vormgeven en wanneer die start, wordt in de komende weken verder uitgewerkt. We geven eerst het team dat het strafrechtelijke onderzoek doet en het OM de ruimte om hun werk te doen. De toedracht achterhalen van wat er met Arno is gebeurd, heeft nu alle prioriteit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Motoragent overleden na aanrijding met vrachtwagen, chauffeur rijdt door

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore