Ga naar de inhoud
Deltavariant

Coronapatiënt in ziekenhuis steeds jonger: hoe ouder, hoe beter gevaccineerd

De nieuwe patienten in het ziekenhuis zijn 'jonger'. Beeld © ANP

Onder de mensen die met corona worden opgenomen in het ziekenhuis, zijn vooral dertigers en vijftigers, blijkt uit cijfers van stichting NICE. In totaal liggen nu 415 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat er relatief veel jongere patiënten in het ziekenhuis belanden, verbaast Marion Koopmans niet. "Daar komen de meeste infecties voor."

Op dit moment is twee derde van de nieuwe patiënten in het ziekenhuis jonger dan zestig, terwijl dit tijdens de piek in december om een derde ging. De meest logische reden daarvoor is, zegt Koopmans, dat de zestigplussers meer en completer gevaccineerd zijn.

Van de patiënten jonger dan zestig, zijn het vooral dertigplussers en vijftigplussers die met corona in het ziekenhuis terechtkomen, blijkt uit onderstaande grafiek.

Met de opkomst van de deltavariant stijgen de besmettingen hard. De afgelopen week werden 69.731 coronabesmettingen geregistreerd door het RIVM, een week geleden waren dat er 51.957. Dat is het niveau van begin mei.

Het gevolg daarvan is dat ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt: in 24 uur tijd zijn er 96 nieuwe patiënten opgenomen, van wie 20 op de intensive care. In totaal liggen er nu 415 patiënten met corona in het ziekenhuis.

Aantal
Lees ook:
Aantal ziekenhuisopnames stijgt, maar besmettingen stabiliseren

Wat opvalt is dat de mensen die in het ziekenhuis liggen relatief jong zijn. Dat is niet onverwacht, zegt Koopmans, aangezien het virus veel circuleert in jonge leeftijdsgroepen. Ook uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat het overgrote deel van de besmettingen rondgaat onder jongeren.

Vacinatiestatus

Voor een andere, mogelijke verklaring is het volgens Koopmans van belang om te kijken naar de gezondheid van dertigplussers en hun vaccinatiestatus. "Hebben zij bijvoorbeeld last van gezondheidsklachten? En gaat het om gevaccineerden, gedeeltelijk gevaccineerden of ongevaccineerden?"

Ook emeritus hoogleraar Ben van der Zeijst zegt dat het afhangt van de vaccinatiestatus. "Het kan bijvoorbeeld gaan om dertigplussers die zich niet laten vaccineren en worden aangestoken door een kind. Voor die dertigplussers is het van belang om te weten welk vaccin ze hebben gehad. Janssen beschermt bijvoorbeeld niet voor 100 procent."

Leeftijdsgroep deltavariant

Daarnaast kan je je afvragen of er mogelijk een andere leeftijdsgroep ziek wordt door de besmettelijke deltavariant. Koopmans kan dat niet bevestigen, maar ook niet uitsluiten.

Krijg
Lees ook:
Krijg je bij de deltavariant andere symptomen?

"We zien nu veel dertigplussers in het ziekenhuis, omdat daar de meeste infecties voorkomen, maar ook omdat de vaccinatiegraad bij de oudere groepen het hoogste is. Of er daarnaast nog een andere verklaring is, weten we niet."

Koopmans noemt het voorbeeld van de Braziliaanse covidvariant P1 die ernstiger voor jongeren lijkt te zijn, maar benadrukt tegelijkertijd dat dit voor de huidige deltavariant nog nergens is beschreven. "Maar je moet dat als onderzoeker wel achter de hand hebben", zegt ze.

Bekijk ook: Moeten we ons zorgen maken? 4 vragen over de deltavariant

03:46
De deltavariant van het coronavirus wordt steeds dominanter in Nederland. Zijn onze vaccins er wel tegen opgewassen? En brengt de deltavariant meer risico's met zich mee?