Ga naar de inhoud
12 maanden en 180 dagen

Celstraffen voor brandstichters GGD-teststraat Urk

De uitgebrande teststraat. Beeld © ANP

De rechtbank in Lelystad heeft de 21-jarige Fokke V. uit Urk veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor de brandstichting in een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Een 16-jarige medeverdachte uit Urk kreeg 180 dagen jeugddetentie, waarvan 131 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur opgelegd.

Het tweetal stak op 23 januari een mondkapje aan, gooide dit in een prullenbak en spoot er vervolgens desinfectiemiddel op. De brand in de teststraat bij het Urker haventerrein werd gesticht tijdens rellen.

Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de toen nog geldende avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. De teststraat werd door de brand verwoest.

Man
Lees ook:
Man (21) uit Emmeloord opgepakt voor brand GGD-teststraat in Urk

Beide verdachten hebben onafhankelijk van elkaar verklaard, waarbij V. vooral de schuld bij de jonge medeverdachte legde. De rechtbank gelooft de lezing van de 16-jarige jongen, omdat hij consistent heeft verklaard en zichzelf ook heeft belast.

Verminder toerekingsvatbaar

Zijn verklaring kwam erop neer dat hij de brand heeft aangestoken, om vervolgens samen met V. het vuur te voeden door er desinfectiemiddel op te spuiten en er spullen uit de teststraat op te gooien.

Volgens deskundigen lijden beide verdachten aan verschillende stoornissen en waren zij tijdens de brandstichting verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank heeft bepaald dat het tweetal zich moet laten begeleiden en laten behandelen.

Politie
Lees ook:
Politie geeft beelden vrij van brandstichting teststraat Urk

Het Openbaar Ministerie had tegen V. twee jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Tegen de 16-jarige jongen was 229 dagen jeugddetentie geëist, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, naast een taakstraf van 120 uur.

V. betuigde eerder in de rechtbank spijt voor het in brand steken van de teststraat. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei hij. En: "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe weleens verkeerde dingen maar dit is wel schandelijk."

Verdachte
Lees ook:
Verdachte heeft spijt van brandstichting teststraat Urk: 'Het is uit de hand gelopen'