Uitlevering

Fatale mishandeling Mallorca: nog geen verzoek tot aanhouding verdachten

20 juli 2021 12:47 Aangepast: 20 juli 2021 12:54
Beeld © AFP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft van de Spaanse autoriteiten nog geen verzoek ontvangen om de verdachten van de fatale mishandeling op Mallorca aan te houden. Dat zegt een woordvoerder van het OM. De Spaanse politie zei gisterochtend een rechtshulpverzoek te hebben verstuurd.

Een week geleden werd een groep Nederlandse mannen uit het niets aangevallen door een andere groep Nederlanders. De Spaanse politie heeft negen verdachten op de korrel. Acht waren het eiland ontvlucht, een ander werd aangehouden maar nog diezelfde dag vrijgelaten omdat hij geen rol had in de mishandeling.

De 27-jarige Carlo uit Waddinxveen overleed zondag aan zijn verwondingen, nadat hij naar verluidt tegen zijn hoofd werd getrapt. 

Onderzoeksrechter

Dat het rechtshulpverzoek nog niet door het Nederlandse OM is ontvangen, hoeft niet vreemd te zijn. Het kan zijn dat de Spaanse onderzoeksrechter er nog naar kijkt. "Wij zijn in afwachting van een eventueel verzoek om rechtshulp. Dat is tot nu toe niet gedaan", zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket van het OM. 

Volgens De Bruin kan een rechtshulpverzoek in zijn algemeenheid snel worden verstuurd. "Op zichzelf hoeft het niet lang te duren, gelet op de moderne communicatiemiddelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat verdachte Mallorca: laat onderzoek in Nederland plaatsvinden

Welk land vervolgt?

Gisteren deed de advocaat van een van de verdachten een oproep aan de Nederlandse autoriteiten om de zaak hier in Nederland te behandelen. Volgens hem heeft de zaak impact op de betrokken jongeren. Een eventuele berechting in Spanje zou betekenen dat zowel getuigen, slachtoffers als verdachten naar Mallorca moeten afreizen. 

Het is nog maar de vraag of dat verzoek wordt ingewilligd. "In de regel is het zo dat daar waar het strafbare feit wordt gepleegd, de verdachten ook worden vervolgd en terecht moeten staan. Dat geldt voor Nederlanders in het buitenland, maar ook voor buitenlanders die zich in Nederland schuldig maken aan een strafbaar feit", zegt De Bruin van het OM. 

Dit betekent niet dat Nederland niet zelfstandig kan overgaan tot aanhouding, maar daarvoor is dan wel informatie nodig van de Spaanse justitie. Die informatie is er nu niet, zegt het OM. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore