Ga naar de inhoud
Rechtszaak

Verdachten moord Derk Wiersum krijgen laatste woord: 'Ik ben geen moordenaar'

Giërmo (links) en Moreno (rechts). Beeld © ANP

De verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum kregen vandaag in de rechtbank de kans om het laatste woord te nemen. Het Openbaar Ministerie had vorige week levenslang tegen hen geëist. "Ik vind het heel erg wat er is gebeurd", zei verdachte Moreno B.

Eerder vanochtend mocht het Openbaar Ministerie reageren op de pleidooien van de advocaten van de twee verdachten, Moreno B. en Giërmo B. De advocaten hadden daarin onder meer bepleit dat er veel alternatieve scenario's mogelijk waren, zoals dat Wiersum vermoord zou zijn omdat hij een Rolex had.

Kroongetuige Nabil B.

Justitie gaat ervan uit dat de advocaat is vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond in het Marengo-proces. Het scenario van de advocaten is volgens het OM 'volstrekt onaannemelijk', omdat de alternatieven op geen enkele manier passen binnen de bevindingen van het justitieonderzoek. 

In deze video leggen we uit wie er terechtstaan in het Marengo-proces en waar ze van worden verdacht:

Bende van Taghi voor de rechter: dit is wat je moet weten

02:37
Een uitleg over de achtergrond van de liquidatiezaak.

Volgens het OM hebben de advocaten 'grote woorden gebruikt', die 'niet passen bij een zaak van dit kaliber, met deze ernst en deze gevolgen'. Zo zeiden de advocaten dat justitie zich schuldig heeft gemaakt aan misleiding en dat het rechercheonderzoek in zijn geheel 'de prullenbak in kan' en neerkomt op 'een aanval op de rechtsstaat van binnenuit'.

Nagedacht?

"Wij kunnen begrip opbrengen voor advocaten die stevig opkomen voor hun cliënten", zei een van de officieren van justitie in reactie daarop. "Maar is over deze woorden nagedacht?"

Advocaten
Lees ook:
Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum

Aan het eind van de inhoudelijke behandeling van het proces kregen de verdachten het woord. Maar dat was, zoals verslaggever Sander Paulus het omschrijft, 'passend in het beeld dat we in deze zaak van hen kregen'. De verdachten zeggen weinig, zo ook vandaag. Moreno B. liet weten: "Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Maar ik ben geen moordenaar." Giërmo B. zei alleen maar: "Ik heb verder niet zo veel te zeggen."

De uitspraak staat gepland voor 11 oktober, maar zowel de nabestaanden van Derk Wiersum als de advocaten van de verdachten hebben aangegeven dat ze dat wel erg ver weg vinden. De rechtbank zal daarom nog bekijken of de uitspraak naar voren kan worden geschoven.

Bekijk ook: dit moet je weten over de zaak rond de moord op Derk Wiersum

01:29
In september 2019 werd de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces vermoord. Dit zijn de feiten over de zaak.