Ga naar de inhoud
Stijging 34 procent

Aantal ziekenhuisopnames stijgt, maar besmettingen stabiliseren

Een coronatest wordt uitgevoerd. Beeld © ANP/Archiefbeeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen week 69.731 positieve coronatests geregistreerd. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van een week eerder. Volgens het RIVM is er de afgelopen dagen sprake van een voorzichtige stabilisatie. De komende week wordt duidelijk of dit wordt omgezet in een daling.

Het aantal coronabesmettingen schoot nog nooit zo snel omhoog als vorige week. Met 51.957 besmettingen was Nederland weer beland op het niveau van begin mei.

Het overgrote deel van de besmettingen vindt plaats onder jongeren, blijkt uit weekcijfers van het RIVM. De meeste besmettingen worden veroorzaakt door de besmettelijke deltavariant. 

Op basis van het aantal besmettingen zitten we op het risiconiveau 'zeer ernstig'. In de ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten toe: in 24 uur tijd zijn er 96 nieuwe patiënten opgenomen, van wie 20 op de intensive care en 76 op verpleegafdelingen. Dat is de grootste toename sinds eind mei.

In totaal liggen er nu 415 patiënten met corona in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit zijn er 54 meer dan gisteren en 211 meer dan vorige week dinsdag. 

De ziekenhuizen verwachten dat het aantal opnames toeneemt, aangezien het aantal besmettingen de afgelopen week hard is gestegen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totaal aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot 800. 

Daarnaast is het effect van vaccineren duidelijk zichtbaar in de leeftijdsverdeling van de mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Tot half mei was meer dan de helft van de mensen met corona ouder dan 60 jaar, op dit moment is dat bijna een derde.

Inmiddels heeft volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zo'n 66,4 procent van de 18-plussers in Europa de eerste vaccinatie gekregen. 49,2 procent is volledig gevaccineerd. In Nederland zijn de cijfers een stuk hoger. Hier heeft volgens het ECDC 82,4 procent de eerste vaccinatie gekregen en 52,7 procent de tweede.

Bekijk ook: R onder de één? Zo wordt de besmettingsgraad berekend

03:16
Het is een belangrijk getal voor eventuele verdere versoepeling van de coronamaatregelen: de besmettingsgraad R, ook wel het reproductiegetal. Maar wat is dat precies?