Niet genoeg water

Pand Soesterberg in de as: brand onder controle

20 juli 2021 04:30 Aangepast: 20 juli 2021 09:02
Er is bijna niets van het pand over. Beeld © ANP

De zeer grote brand die sinds gisteravond woedt op een bedrijventerrein in Soesterberg, heeft vrijwel het hele pand in de as gelegd. De brandweer heeft even na 07.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de Veiligheidsregio Utrecht.

De brand ontstond gisteravond rond 19.45 uur waarschijnlijk bij een garage aan de Willem Stuutlaan in Soesterberg en sloeg vervolgens over naar andere bedrijven en winkels.

Veel materieel

De brandweer werkte met man en macht om het vuur te bestrijden en zette veel materieel in. De hele avond en nacht waren vijftien blusvoertuigen, drie redvoertuigen en meerdere specialistische voertuigen druk met blussen. "Er zijn zeker 100 tot 150 brandweermensen ter plaatse", vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio vannacht. 

Vrijwel het hele pand is in de as gelegd. De brandweer is erin geslaagd een laatste deel met daarin de Kwantum nog te redden, meldde een woordvoerder vanochtend. De brandweer denkt nog de hele dag bezig te zijn met nablussen.

Vanuit Schiphol kwamen er drie crashtenders naar de brand. Lelystad stuurde één crashtender. Deze speciale bluswagens worden op vliegvelden ingezet om branden te blussen, zonder dat de bemanning het voertuig hoeft te verlaten.

Een crashtender, ter illustratie. Er waren er 4 aanwezig bij de brand. Een crashtender, ter illustratie. Er waren er 4 aanwezig bij de brand.

Bluswater

Vanwege de hitte konden de brandweerlieden niet dichtbij het vuur komen. "We kunnen alleen van buitenaf blussen en het pand niet betreden. Dat is te gevaarlijk", vertelde de woordvoerder eerder. Daarnaast waren er problemen met de waterwinning: het bluswater moest van ver worden aangevoerd.

NL Alert

Er is heel veel rook die over Soesterberg trekt en die tot in de verre omtrek te zien is. De brandweer raadt omwonenden aan deuren en ramen te sluiten. Ook is er een NL Alert verzonden.

Er komt veel rook vrij, die tot in de verre omtrek te zien is. Er komt veel rook vrij, die tot in de verre omtrek te zien is.

Roetdeeltjes

In de omgeving van de brand kunnen roetdeeltjes aangetroffen worden. "Deze kunnen afgespoeld worden met water of weggegooid worden in de restafvalcontainer", meldt de veiligheidsregio. 

De oorzaak van de brand is niet bekend. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.  

De brandweer is sinds gisteravond met man en macht aan het blussen. De brandweer is sinds gisteravond met man en macht aan het blussen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore