In diepe rouw

Collega's doodgeschoten ggz-beveiliger Martin (53): 'Hij stierf voor onze veiligheid'

20 juli 2021 06:30 Aangepast: 22 juli 2021 14:46
Martin overleed dinsdag 13 juli. Beeld © Eigen foto

Vorige week maandag ging Martin (53) net als anders gewoon naar zijn werk. Maar tijdens zijn dienst bij de ggz-instelling Parnassia in Den Haag werd hij neergeschoten door een patiënt. Een dag later overleed hij. Collega's zijn geschokt door zijn plotselinge dood.

"Martin was een allemansvriend", vertelt Serdar Isik, GZ-psycholoog bij de kliniek waar Martin werkte. "Hij was het vaste gezicht binnen onze afdeling. Een verbinder, een bruggenbouwer, zelfverzekerd en beschermend voor alle collega's, maar ook voor de patiënten. Hij heeft zijn leven opgeofferd voor onze veiligheid."

Isik omschrijft Martin als een collega die altijd klaarstond voor anderen. "Hij was het vertrouwde gezicht dat je elke dag zag. Een karakteristieke man die zelfverzekerd was en wist wat hij deed. Als collega's aangaven dat het gesprek met een patiënt weleens moeizaam zou kunnen verlopen, dan zei hij: 'Maak je geen zorgen, ik bescherm je. Ik ben er voor je.' Dat gaf iedereen een veilig gevoel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffer (53) schietincident bij ggz Den Haag overleden

Collega in ziekenhuis

Volgens Isik was het dan ook niet gek dat Martin meteen te hulp schoot toen het vorige week misging. Bij het geweldincident werden twee medewerkers neergeschoten, Martin en een 36-jarige vrouw. De medewerkster is een behandelaar bij Parnassia en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

Na een ingrijpende operatie is ze buiten levensgevaar, laat een woordvoerder van Parnassia weten. De vrouw ligt op dit moment nog in het ziekenhuis.

Verdachte had wapen

De verdachte van de schietpartij is een 67-jarige man uit Rijswijk. Hij had een reguliere afspraak op de locatie. Kort nadat het misging, maakte hij een eind aan zijn leven in zijn eigen auto. Hij had tot begin dit jaar een wapenvergunning, maar die was ingetrokken na een incident.

Buurtbewoners omschrijven de verdachte in het AD als een einzelgänger, een taxichauffeur die na een herseninfarct ruim een jaar geleden steeds verder wegzakte in eenzaamheid en zware depressies. Hoe de verdachte aan het wapen kwam, is nog onduidelijk. Ondanks dat de man niet meer vervolgd kan worden, doet de politie onder leiding van het OM wel onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkers van GGZ-instellingen voelen zich onveilig: 'Geweld neemt toe'

Crowdfunding

De dag nadat Martin overleed, is Serdar Isik samen met collega's een crowdfundingsactie begonnen. "Martin heeft zijn leven voor ons gegeven, ik kon dat gewoon niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom zijn we de steuncampagne begonnen. Geen enkel bedrag compenseert de pijn van zijn dierbaren, maar er valt wel ineens een kostwinner weg in dat gezin. Ik hoop dat ik met de crowdfunding de financiële last iets kan verlichten."

De collega's hebben inmiddels meer dan 34.000 euro opgehaald. "Mensen uit het hele land hebben hun steun betuigd en medeleven getoond. Dat is heel fijn om te zien."

'Konden niet meer werken'

Martins overlijden heeft enorm veel impact op zijn collega's. "We staan elke ochtend op om mensen te helpen hun lasten te verlichten. Om ze te behandelen, niet om slachtoffer te worden. Het verdriet was zo heftig, we konden de dag erna gewoon niet meer werken."

Dinsdag was de kliniek dan ook dicht, woensdag werd er wel weer gewerkt. "Er zijn altijd mensen die direct hulp nodig hebben, dus de zorg moet doorgaan, daar staan we ook achter. Maar het zal wel even duren voordat we dat weer zorgeloos kunnen doen."

Geweld tegen hulpverleners

Ook 58 ggz-instellingen reageren geschokt op het overlijden van Martin. In een paginagrote advertentie in verschillende landelijke dagbladen vragen ze om aandacht voor geweld tegen hulpverleners.

Het statement is ondertekend door 58 organisaties. Het statement is ondertekend door 58 organisaties.

"Wij kunnen en zullen geweld tegen hulpverleners nooit accepteren", is in de advertentie te lezen. "Dit incident mag geen weerslag hebben op de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks een beroep doen op de ggz en daar met de best mogelijke zorg omringd worden. Samen met andere maatschappelijke partners begeleiden wij hen. Dit moet veilig zijn voor onze medewerkers, patiënten en samenleving".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore