Ga naar de inhoud
Nederlander (27) overleden

Ooggetuige fatale mishandeling Mallorca: 'Hij werd uit het niets neergeslagen'

Politieagenten op Playa de Palma, ter illustratie Beeld © Editorial

Uit het niets werd een groep Nederlandse vrienden vorige week op Mallorca mishandeld door andere Nederlanders. Het ging er zo heftig aan toe, dat de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen gisteren aan zijn verwondingen overleed. Hoe het zo fout kon gaan? "De daders waren uit op ruzie", vertelt ooggetuige Robin aan RTL Nieuws.

De Nederlandse vriendengroep uit Waddinxveen werd afgelopen woensdagnacht rond 02.30 uur in de badplaats Playa de Palma aangevallen door andere Nederlandse toeristen. Het zou voor die toeristen niet hun eerste gevecht zijn geweest. Volgens Spaanse media hadden ze eerder die avond al opstootjes veroorzaakt in een nachtclub, waar ze vervolgens uit werden gezet.

Nederlander
Lees ook:
Nederlander (27) overleden na mishandeling op Mallorca

Hierna zouden ze de boulevard van Mallorca op zijn gelopen, vermoedelijk op zoek naar nog meer ruzie.

De Friese Robin was op dat moment ook op de Spaanse boulevard te vinden. "Iets na tweeën kwamen wij de kroeg uit. Dat moest wel, want alle kroegen sluiten op dat tijdstip. De hele boulevard liep dan ook vol met mensen die nog even gingen chillen of op weg waren naar huis."

'Opeens een gevecht'

Uit het niets zag Robin dat naast hem een gevecht ontstond. "Geen discussies vooraf, of ruzie. Er was opeens een gevecht. De daders waren echt uit op ruzie en kozen deze groep Nederlanders daarvoor uit."

27-jarige Carlo omgekomen

Bij de mishandeling kwam de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen om het leven, zo werd vandaag duidelijk. Het bedrijf waar Carlo werkte, zegt met verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden.

"Wij zijn zeer verdrietig dat we zo afscheid moeten nemen van onze collega die nog vol ambities het leven tegemoet zag. We wensen zijn familie, vriendin en vrienden en verdere dierbaren zeer veel sterkte met het verwerken van dit verdriet."

Er is een condoleanceregister geopend waar nabestaanden een bericht kunnen achterlaten.

Robin schrok toen hij zag hoe heftig er geslagen werd. "Er werd een jongen vastgehouden door twee mannen. Die kreeg van hen eerst twee harde klappen. Toen hij daarna op de grond lag, kreeg hij nog een schop in zijn gezicht." Robin wilde vervolgens ingrijpen, maar zag dat de situatie onveilig was. 

'Meerdere mensen aangevallen'

"Als ik dat zou doen, zou ik ook klappen krijgen. Want er werden meerdere mensen uit die groep aangevallen. Zo werd een andere jongen eerst in zijn gezicht geslagen waarna hij op de grond viel. Daarna kreeg hij nog een schop in zijn buik."

Het duurde volgens Robin tien, misschien twintig seconden. Daarna renden de ruziezoekers hard weg. "Er stonden gelijk veel mensen omheen, het was heel heftig. Eén jongen reageerde nergens meer op. Een andere jongen heb ik op zijn zij gelegd waarna hij weer bijkwam. Hij zat helemaal onder het bloed."

Veel tranen

Veel mensen waren in tranen, Robin zelf was vooral geschokt. "Het ging zó snel. Ik was echt verbaasd van wat ik gezien had. Zeker nu ik weet dat iemand is komen te overlijden, vind ik het extra heftig. Uiteindelijk kwam de ambulance, gingen enorm veel agenten op zoek naar de daders en ben ik naar huis gegaan."

Een kroegeigenaar aan de boulevard zag ook hoe de complete boulevard werd uitgekamd door de politie, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Daar kan ik alleen maar complimenten voor hebben. Iedere horecazaak moest daarnaast zijn beelden afstaan aan de politie." De kroegeigenaar wil liever anoniem blijven omdat hij aangeeft dat zijn zaak niet bij de mishandeling betrokken is geweest.

Hij vertelt dat de mishandeling het gesprek van de dag is op Mallorca. "Iedereen is terneergeslagen, het is echt vreselijk wat er is gebeurd. Ik werk hier nu acht jaar, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit is echt buitensporig geweld en alle horeca-eigenaren hier vinden het echt walgelijk."

De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen negen geweldplegers door middel van camerabeelden geïdentificeerd. Het gaat om mannen van tussen de 18 en 20 jaar oud. Eén van hen, een 18-jarige Nederlander, kon in Spanje worden aangehouden. Hij is inmiddels onder voorwaarden weer vrijgelaten, laat een woordvoerder van de Spaanse politie aan RTL Nieuws weten.

Welke voorwaarden dat zijn, is onduidelijk, maar de man zou na het bekijken van de videobeelden 'geen grote rol' hebben gespeeld bij de mishandeling, zo vertelt de woordvoerder.

Verzoek tot aanhouding

De andere acht waren halsoverkop naar Nederland gevlucht toen ze hoorden dat de politie achter hen aanzat. Daarom heeft de Spaanse politie vandaag de Nederlandse autoriteiten verzocht om de Nederlanders hier aan te houden.