Vrijdag nieuw advies

Rutte: geen nieuwe coronamaatregelen, wel advies om huis te luchten

19 juli 2021 13:43 Aangepast: 19 juli 2021 13:48
Beeld © ANP

Horecagelegenheden om 12 uur 's nachts dicht, zoveel mogelijk thuiswerken en de basisregels naleven: het huidige pakket coronamaatregelen blijft voorlopig gelden en er komen vooralsnog geen nieuwe maatregelen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte vandaag tijdens de wekelijkse update over de coronasituatie in Nederland.

Sinds het aantal coronabesmettingen stijgt, overlegt het kabinet wekelijks over de stand van zaken. Het Outbreak Management Team (OMT) brengt de situatie elke vrijdag in kaart.

Zo ook afgelopen vrijdag. "Het OMT heeft het epidemiologisch beeld bekeken en geen aanleiding gevonden om te adviseren tot extra maatregelen", zei Rutte. "Het pakket blijft dus voorlopig zoals het is. Vrijdag brengt het OMT de situatie opnieuw in kaart." Dan wordt ook opnieuw bekeken of er reden is tot nieuwe maatregelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds versoepelen en aanscherpen: komt er ooit een einde aan coronamaatregelen?

Volgens demissionair minister van Volkgsgezondheid Hugo de Jonge is het aantal positieve coronatesten de afgelopen week gestabiliseerd. "De groei zet niet verder door. Tegelijkertijd is het aantal positieve testuitslagen op het niveau van zo'n 10.000 testen per dag. Dat is te hoog. We moeten echt zorgen dat dat aantal naar beneden gaat."

Rutte benadrukte dat het belangrijk blijft om maatregelen na te leven. Zo zoomde hij in op de naleving van regels in horecagelegenheden. "Dat gaat op veel plekken goed, maar op te veel plekken niet. De regels zijn harde voorwaarden om open te kunnen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit zijn de nieuwe maatregelen die vandaag ingaan

Daarnaast herhaalde Rutte toezeggingen die afgelopen woensdag werden gedaan door het kabinet tijdens het Kamerdebat. Zo geldt opnieuw de maatregel: werk thuis, tenzij het niet anders kan.

Ook wordt een vierde gedragsadvies toegevoegd aan het pakket van de huidige basismaatregelen. Naast afstand houden, testen bij klachten en handen wassen wordt mensen geadviseerd te zorgen voor voldoende frisse lucht. 

Dat advies geldt voor winkels, scholen, werk, horecagelegenheden en ook thuis. "Zorg dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt", zei Rutte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groningse studenten zien massale toename besmettingen: 'Steeds krijgen wij de schuld'

Mark Rutte bood vorige week nog excuses aan voor een inschattingsfout van het kabinet rond de versoepelingen eind juni. Na die versoepelingen steeg het aantal besmettingen snel.

"Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor", zei Rutte. 

Bekijk ook: Meike (22) heeft long covid: 'De afgelopen anderhalf jaar was vreselijk'

Coronabesmettingen onder jongeren lopen flink op. En wie denkt dat het virus jonge mensen niet raakt, heeft het mis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore