'Niet genoeg bewijs'

Advocaten bepleiten vrijspraak in moordzaak advocaat Wiersum

19 juli 2021 11:09 Aangepast: 19 juli 2021 11:17
Giërmo (links) en Moreno (rechts). Beeld © ANP

De 32-jarige Moreno B., volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, moet worden vrijgesproken. Dat betoogden zijn advocaten vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. Er is niet genoeg bewijs voor een veroordeling, menen zij. Vorige week eiste het OM levenslang tegen B. en zijn 37-jarige medeverdachte Giërmo B.

Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam toen hij vanaf zijn huis met de auto naar zijn werk wilde gaan.

De heersende aanname is dat Wiersum werd doodgeschoten omdat hij advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in die zaak.

Ontkennen

Raadslieden Gerald en Machteld Roethof drongen er bij de rechtbank op aan 'breder' naar de zaak te kijken dan justitie doet. Er zijn alternatieve scenario’s denkbaar, die 'niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader van vermoorde Wiersum: 'Mijn kind is weg. Doorgestreept. Kapotgeschoten'

Beide verdachten ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Zij hebben slechts summier verklaard. Volgens het Openbaar Ministerie zijn zij maanden bezig geweest met de voorbereiding. Onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen loopt nog.

Rolex

Gerald Roethof wees erop dat Wiersum een dure Rolex had. Mogelijk wilden de daders hem van zijn horloge beroven. Roethof wees op andere zaken waarin Rolexbezitters slachtoffer worden van geweld. Misschien is de voorgenomen beroving uit de hand gelopen, stelde de raadsman. Misschien was het de bedoeling hem te ontvoeren, om hem op die manier te dwingen te stoppen met zijn bijstand aan de kroongetuige.

De advocaten benadrukten ook dat de herkenning door getuigen van de schutter gebrekkig is geweest en geen eenduidig, voor Moreno B. belastend beeld heeft opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Proces moord Derk Wiersum chaotisch van start, verdachten blijven ontkennen

Aan het begin van hun pleidooi stonden de raadslieden stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. Zij wensten de nabestaanden sterkte. Heel Nederland is hard geraakt, zeiden zij. De dood van De Vries is een 'enorm verlies'. Daarnaast drongen zij erop aan dit bij de beoordeling van de zaak-Wiersum geen rol te laten spelen.

De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, zes dagen nadat justitie de deal met B. bekend had gemaakt.

Advocaat Jaques Taekema zal naar verwachting vanmiddag zijn pleidooi houden voor verdachte Giërmo B.

Bekijk ook : zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start

Zaak vermoorde advocaat Derk Wiersum van start, dit moet je weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore