Onderzoek binnen de partij

Quinsy Gario uit BIJ1 gezet om 'gevoelens van onveiligheid'

19 juli 2021 10:30 Aangepast: 19 juli 2021 10:46
Beeld © ANP

Activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet. Dat heeft het partijbestuur in een mail aan de leden laten weten. Gario stond bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer op de tweede plaats van de kandidatenlijst van BIJ1.

Volgens het bestuur kwamen er de afgelopen maanden 'signalen' binnen over Gario. Daarna is een advocatenkantoor een onderzoek begonnen. "De bevindingen van het rapport zijn verontrustend" en het 'geeft aan dat onze grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn'.

Een woordvoerder zegt tegen dagblad Trouw dat het besluit is genomen vanwege 'signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij. En dat had te maken met Quinsy'. 

Bezwaar maken

Meer informatie daarover wil een woordvoerder van de partij niet geven. Hij laat weten dat Gario officieel nog bezwaar kan maken tegen de opzegging van zijn lidmaatschap en dat er daarom op dit moment nog sprake is van een schorsing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sylvana Simons (BIJ1) verovert tóch een zetel: 'Dit is historisch'

Volgens het partijbestuur reageert Gario niet op pogingen om tot bemiddeling te komen. "Onze verzoeken om tot contact en mediation te komen, zijn helaas onbeantwoord gebleven", schrijft het bestuur aan de leden.

'Pestgedrag en machtsmisbruik'

Gario wil zelf niet op de zaak ingaan, omdat het deze week 'niet over BIJ1 moet gaan maar over de wateroverlast in Limburg en over corona'. Hij zegt wel dat hij een klacht wilde indienen vanwege 'pestgedrag en machtsmisbruik'.

Tegen Trouw zegt hij dat hij officieel nog niks heeft gehoord van de partij. Ook zou hij zijn kant van het verhaal niet hebben kunnen vertellen tegen de onderzoekers. De partij spreekt dat tegen en zegt verder het onderzoek deze maand nog met Gario te willen bespreken.

BIJ1 zit met een zetel in de Tweede Kamer. Partijleider en Kamerlid Sylvana Simons heeft nog niet gereageerd op de zaak. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore