Beleid verandert

Tweede prik halen zonder afspraak kan niet meer: GGD scherpt regels aan

18 juli 2021 18:55 Aangepast: 18 juli 2021 19:04
Archieffoto van de ingang van het vaccinatiecentrum in de Amsterdamse RAI. Beeld © Olaf Kraak

Kan je nou wel of niet zonder afspraak een tweede prik halen? Vandaag kon het op verschillende plaatsen in Nederland, zoals in de Amsterdamse RAI en in Rotterdam. Maar volgens de GGD was er sprake van een fout.

De RAI, andere Amsterdamse locaties en de SS Rotterdam: allemaal vaccinatiecentra van de GGD waar je vanochtend en vanmiddag op inloopbasis een tweede prik kon halen. Op social media gingen al snel veel berichten rond van mensen die er gebruik van maakten.

Veel van hen hadden ook succes:

Ook een redacteur van RTL Nieuws, die aangaf pas over enkele weken een afspraak te hebben, ging langs bij de RAI in Amsterdam. "GGD-medewerkers vroegen of we voor inloop of afspraak kwamen. Ook wilden ze weten of het onze eerste of tweede prik was. Wat het antwoord ook was, ze wezen ons vriendelijk de weg naar binnen."

Meer mensen

In de rij stonden meer mensen die op inloopbasis een tweede prik kwamen halen. "Alles verliep heel soepel en vlotjes."

In de loop van de middag maakte de GGD bekend dat deze praktijk tóch niet de bedoeling was. "Je kunt alleen een eerste prik zonder afspraak halen", zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam. "De instructies zijn aangescherpt en zomaar binnenlopen is niet meer mogelijk."

De verwarring kan zijn ontstaan doordat het op sommige locaties sinds kort mogelijk is om zonder afspraak een eerste vaccin te halen – maar alleen als je nog geen afspraak had gepland.

"Als je daar gebruik van wil maken, kijk dan even in welke regio’s het kan. In Amsterdam kan het bijvoorbeeld, Utrecht volgt waarschijnlijk binnenkort", zegt een woordvoerder van de landelijke GGD.

Misverstand

"Het kan zijn dat de informatie over een eerste of tweede prik zonder afspraak door elkaar is gaan lopen. Het berust op een misverstand, dat volledig aan ons te wijten is", zegt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf nu één prik Pfizer of Moderna na oudere corona-infectie

Mensen die vanaf morgen een afspraak maken, hoeven overigens niet meer vijf weken te wachten op de tweede prik, laat de GGD weten. De tijd tussen de eerste en de tweede prik wordt korter en gaat naar vier weken.

Drie weken tussen prikken

De prik na drie weken halen, zoals een aantal mensen vandaag deed omdat uit onderzoek is gebleken dat dat met een Pfizervaccin kan, is niet meer mogelijk, omdat dat administratief te ingewikkeld wordt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijg je heftigere bijwerkingen na je tweede prik dan bij de eerste?

Mensen die al een tweede prikafspraak hebben staan, kunnen die afspraak niet vervroegen. "Er staan de komende tijd nog zo’n drie miljoen afspraken voor een tweede prik gepland. Als je die allemaal naar voren haalt, zijn er op dat vervroegde tijdstip niet genoeg vaccins."

Geluk

Kortom: kom niet zomaar binnenlopen voor een tweede prikafspraak. Doe dat alleen als je nog geen afspraak hebt gemaakt en check vooraf op welke locaties dat mogelijk is. De mensen die vanochtend wel een tweede prik hebben kunnen scoren, lijken geluk te hebben.

Bekijk ook: Laten tieners zich vaccineren tegen corona?

Wel of geen coronavaccinatie halen? Dat is een vraag waar veel 12- tot 17-jarigen mee zitten nu zij zich ook mogen laten vaccineren met Pfizer/BioNTech. "De keuze om de prik te gaan halen is aan de tieners zelf. "

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore