Op eenzame hoogte

Van lief, sociaal vwo-meisje tot beest in de boksring: Nouchka zint op wraak in Tokio

26 juli 2021 14:30 Aangepast: 06 augustus 2021 05:21

Ruud Fontijn volgt zijn dochter Nouchka over de hele wereld. Tot aan Siberië toe, waar ze na een bizarre ontknoping van het WK boksen wegliep bij de ceremonie. Het goud werd haar op het laatste moment letterlijk afgepakt. "Ze was helemaal kapot", zegt Ruud die haar terugvond in een restaurant in de stad. Op de Spelen in Tokio moet Nouchka revanche nemen. Zonder haar vader, haar grootste fan.

Ruud had wel zijn twijfels hoor, toen zijn dochter op haar 17de - het kan ook 18 jaar zijn geweest, zegt hij - vertelde dat ze ging boksen. Hij wist weinig van de sport, associeerde het vooral met criminaliteit en geweld. Ze was lief, aardig, supersociaal, zeker geen vechtersbaas. En zijn dochter had net haar vwo-diploma op zak. Ze had een mooie carrière voor zich, maar als bokser…

Maar goed, in het gezin Fontijn mochten de kinderen doen waar ze blij van werden. Toen Nouchka een paar bokslessen nam om haar taekwondo-skills te verbeteren, was ze helemaal verkocht. Ze vond boksen geweldig, nog veel leuker dan taekwondo. En ze kon het ook nog eens heel erg goed. De boksleraar zag het gelijk: jij hebt talent.

De achterblijvers

In Tokio zijn ze er niet bij vanwege corona. De familieleden en vrienden van de Olympiërs. En juist zij zijn van enorm belang in de carrières van deze topsporters.

In deze serie portretteren we de Olympiër door de ogen van hun naasten. Deze keer: bokser Nouchka Fontijn en haar vader Ruud.

Nouchka tussen collega-boksster Jessica Belder en vriendin Laura van der Hout. Nouchka tussen collega-boksster Jessica Belder en vriendin Laura van der Hout.

Ruud: "Ze was overtuigd, dit is het voor mij." Ondanks de twijfels, vond Ruud het toch ook wel leuk. Een topsporter in zijn gezin, iets waar hij stiekem van had gedroomd. De gepensioneerde universitair docent uit Schiedam houdt van sport, hij was zelf een 'best aardige voetballer'. Zijn kinderen waren niet echt goed in sport, ook Nouchka niet. Ze was een matige hockeyster, zegt hij. "Ze stond op het veld gezellig om zich heen te kijken."

Toen ze in aanraking kwam met vechtsporten, veranderde dat totaal. Bij taekwondo verpletterde ze al haar tegenstanders, en ook later in het boksring stak ze ver boven alles en iedereen uit. Haar eerste wedstrijd in Appingedam duurde 30 seconden. De scheidsrechter greep in, het was een ongelijke strijd. "In Nederland kreeg ze geen tegenstand, het was gewoon sneu voor de tegenstanders", vertelt Ruud.

Beste van de wereld

Hij kan zich een andere partij uit het begin van de carrière van Nouchka herinneren. Ze moest tijdens een gala in Carré in Rotterdam tegen een Amsterdams meisje dat met veel bombarie de zaal binnenkwam. Harde muziek, bling bling en bijbehorende handgebaren. Nouchka was zichzelf, trainingsjasje aan en een niet bijpassende sportbroek. Ze keek een beetje verbaasd om zich heen en sloeg het meisje de hele ring door.

Nouchka wilde de beste bokser ter wereld worden, zoveel was duidelijk. "Niet voor de roem, niet voor het geld, het is gewoon de uitdaging waar alles voor moet wijken", vertelt haar vader. Ze is extreem gedisciplineerd. Ze zet er alles voor opzij. Ook al is haar familie nog zo belangrijk, een feestje slaat ze over als ze moet trainen. "Ik vind dat mooi, ik ben daar trots op", zegt haar vader glunderend.

Nous, zoals hij haar noemt, won veel. In Nederland staat ze op eenzaam hoog niveau, internationaal doet ze al jaren met de besten mee. In 2011 won ze het EK, haar eerste prijs. De Spelen van 2012 haalde ze net niet, maar in 2016 was ze erbij. Daar pakte ze het zilver. Altijd was Ruud erbij. Hij regelde vaak via via een perspas om dichtbij zijn dochter te kunnen zijn. "Ik wil haar zoveel mogelijk kunnen steunen."

Nouchka in gevecht met Price Nouchka in gevecht met Price

Zo ook in 2019, toen Ruud met de trein naar Siberië reisde om Nouchka op het WK te kunnen volgen. Het toernooi liep uit op een teleurstelling. "Dat is een understatement", vertelt Ruud die zich er opnieuw boos over maakt. "Als ik 's nachts wakker werd in de maanden daarna, was dit het eerste waar ik aan dacht."

'Dit sloeg nergens op'

In het kort: Nouchka werd na een serie zilveren plakken eindelijk wereldkampioen. Tenminste, dat dacht iedereen. De medailleceremonie was al begonnen en de bronzen medaille was al uitgereikt, toen er ineens tumult was. Het duurde lang en de boksers moesten terug naar de kleedkamer. Een protest van Nouchka's tegenstander in de finale Lauren Price werd toegekend en het goud werd van de Nederlandse afgepakt.

Het was het eerste toernooi waarop volgens nieuwe regels zo'n protest kon worden aangetekend. "Maar dit sloeg nergens op. Er was geen enkele aanleiding om de uitslag terug te draaien. Daarbij werd voorbij gegaan aan de officiële procedure voor protesten."

Nouchka wordt tot winnaar uitgeroepen Nouchka wordt tot winnaar uitgeroepen

Er was niks meer aan te doen. Nouchka stond machteloos en zag het goud uit haar handen glippen. "We waren in een slechte film terechtgekomen."

Even vermist

Ze ging niet meer terug naar de hervatting van de ceremonie. Nouchka pakte haar spullen en rende de hal uit. "We dachten dat ze terug naar het hotel was gegaan, maar daar was ze niet." Ruud vond haar uiteindelijk terug in een pizzeria in de stad. "Ze was er echt kapot van. Op zo'n moment is alles bagger en hebben we niet zoveel gepraat."  

Ruud liet het er niet bij zitten, hij vermoedde corruptie. "Ik heb brieven gestuurd naar de Nederlandse en de internationale boksbonden. Iedereen wist dat we gelijk hadden, maar er is nooit iets mee gebeurd." Wel is de omstreden protestmogelijkheid na dit debacle weer geschrapt. Te laat voor Nouchka. Inmiddels heeft ze de tegenstander van toen alweer twee keer verslagen.

Nu heeft ze haar pijlen gericht op de Spelen, waar ze niets minder dan goud wil halen. Haar vader kan daar helaas niet bij zijn door de coronaregels in Japan. Nouchka zit er een tijdje, waarschijnlijk is ze bij elkaar een maand weg. "Dat vinden we wel moeilijk, Nous ook. Die gaat haar hondje en de familie wel missen."

Maar alles voor dat grote doel: eindelijk op een groot toernooi op het hoogste podium staan.

Nouchka komt op 28 juli voor het eerst in actie in Tokio, de finale is op 8 augustus.

Meer verhalen over Olympiërs en hun familieleden lees je hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore