'Te gek voor woorden'

Boetes voor ramptoeristen bij Venlo: 'Gezinnen met kinderen, levensgevaarlijk'

17 juli 2021 22:06 Aangepast: 18 juli 2021 21:01
Inwoners van Venlo kijken naar horecagelegenheden die ondergelopen zijn op de Maasboulevard. Beeld © ANP

Handhavers van de gemeente Venlo hebben ramptoeristen bekeurd toen die op demontabele schotten klommen, die daar zijn neergezet om overstromingen te voorkomen. Ook hingen mensen over die schotten heen.

"Te gek voor woorden", noemt bestuurslid Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg hun gedrag. "Je brengt daarmee niet alleen jezelf in gevaar", zegt hij. "Wat veel erger is, je brengt het hele achterland en de levens van duizenden mensen zodoende in gevaar."

Hij toont zich ook bezorgd over de overlast die ramptoeristen op dijken veroorzaken en de risico's die zij zelf daarbij nemen. "Er lopen erg veel kijkers op de dijken. Je ziet er families met kinderen rondlopen. Levensgevaarlijk! Zo'n dijk raakt verzadigd en kan bezwijken." Hij doet een dringende oproep aan mensen om van de dijken weg te blijven.

Gevaarlijk

Voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vult aan dat mensen sowieso uit de buurt van het water moeten blijven. De Maas is momenteel een snel stromende rivier en dus gevaarlijk. Hij roept met name mensen van buiten de provincie op om niet naar Limburg te komen. Ze lopen de hulpverleners in de weg.

Scholten roept toeristen op om volgende week terug te komen, om te helpen met opruimen. "Je krijgt er dan een stuk vlaai bij."

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

Dijken houden het nog in Limburg, maar gevaar is nog niet geweken

Nepbeveiligers

Scholten, ook burgemeester van Venlo, bezocht vandaag enkele plekken in zijn gemeente waar de situatie kritiek is. Daar hoorde Scholten naar eigen zeggen over nepbeveiligers die in de nachtelijke uren actief waren.

Wellicht waren de mannen op boevenpad. Op verschillende plekken rond Venlo staan deuren open. Ze zijn door de politie van het terrein verwijderd. "Er zijn mensen die proberen misbruik te maken van de situatie maar dat gaat niet lukken. We hebben veel bijstand van de landelijke eenheid van de politie", aldus Scholten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore