Wateroverlast

Water Limburg zakt 'tergend langzaam', rustig weer verwacht

17 juli 2021 14:44 Aangepast: 17 juli 2021 14:47
Beeld © ANP

Het water in de rivieren in Limburg zakt maar langzaam. Dit hele weekend komen er nog gevaarlijk hoge waterstanden voor. Philippe Schambergen van Buienradar heeft wel positief nieuws voor Limburg: komende week wordt het rustig weer en niet te warm tijdens het opruimen.

Bij Roermond zakt de waterstand op dit moment heel geleidelijk, maar pas vannacht rond 03.00 of 04.00 uur is het water gezakt onder de grens van 'extreem hoog'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabant en Gelderland verwachten geen grote problemen met hoogwater

Noordelijker in Limburg duurt het nog tot de nacht van zondag op maandag. Volgens Schambergen zakt het water maar met 'een paar centimeter per uur'. Het duurt volgens hem 'ook nog wel even voordat het water het land weer uit is'.

Geen extra water uit buitenland

Voor de inwoners van Limburg wordt het dus opnieuw een spannende dag en nacht. De vraag is of de dijken al het water aankunnen. Op veel plaatsen moesten al mensen geëvacueerd worden. Niet iedereen wil weg, zoals de 75-jarige Antoine. Hij probeert te redden wat er te redden valt: 

Niet iedereen zit te wachten op een evacuatie. Antoine Penne blijft thuis. Hij probeert te redden wat er te redden valt.

Het goede nieuws is wel dat al het water dat uit het buitenland komt, inmiddels wel in ons land is. Er komt dus niet nog een lading aan.

'Niet zwemmen in rivier'

De komende week wordt het in Limburg rustiger weer. "Er valt geen serieuze regen. Vandaag en morgen is het zonnig. Het is tijdens het opruimen in Limburg ook niet te heet: ongeveer 21 graden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Strijd tegen water verloren: 'Dertig jaar geleden hadden we keuze, nu niet meer'

Er is nog wel een waarschuwing voor zwemmers in rivieren in het hele land. Door de hoge waterstanden is dat door de stroming levensgevaarlijk. "Het lijkt heel verleidelijk. Mensen denken misschien 'hier heeft het niet geregend', maar het water moet ergens heen. Bovendien drijven er ook allerlei spullen in het water."

Gisteren waarschuwde Rijkswaterstaat ook al de pleziervaart. Door de hoge waterstand is ook die gevaarlijk. Uit voorzorg zijn boeien langs recreatievaargeulen weggehaald.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeker 81 doden door noodweer in Duitsland, honderden mensen vermist

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore