Stroomafwaarts

Brabant en Gelderland verwachten geen grote problemen met hoogwater

16 juli 2021 21:32 Aangepast: 16 juli 2021 21:34
Beeld © ANP

De waterschappen en betrokken veiligheidsregio's in Brabant en Gelderland verwachten geen problemen met het hoogwater dat vanuit Limburg en Duitsland die kant op komt. "De uiterwaarden lopen wel vol, maar dat is ook waar ze voor bedoeld zijn", stelt de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Vannacht bereikt de hoogwatergolf in de Maas het Noord-Limburgse Venlo, waar momenteel een enorme evacuatieoperatie op gang is gekomen. Niet veel later worden ook Brabant en Gelderland geconfronteerd met de hoge waterstanden, maar daar zijn de risico's al een stuk kleiner. 

Ruim onder kritische hoogte 

De verwachte hoogste waterstanden blijven daar 'ruim onder de kritische waterhoogtes' waar de dijken op berekend zijn. Dat heeft alles te maken met de ruimte die grote rivieren daar hebben, legt Freek Jochems van Waterschap Rivierenland uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evacuatie ziekenhuis Venlo: 'Ergste wat ons kan overkomen'

"Waar de Maas ons land binnenkomt, heeft de rivier heel weinig ruimte en komt  ook nog eens heel veel water vanuit het heuvelland naar beneden de rivier in. verder stroomafwaarts bij Brabant en Gelderland krijgt de rivier veel meer ruimte en komt het water dus minder hoog. Het worden ook hier nog steeds recordhoeveelheden water, maar het levert geen grote problemen op."

Het Brabantse waterschap Aa en Maas verwacht 'geen grote problemen'.  

Uiterwaarden lopen vol

Helemaal zonder overlast zal de hoogwatergolf nu ook weer niet voorbijgaan aan Brabant en Gelderland. De uiterwaarden zullen op veel plaatsen vollopen. Dat gebeurt vaker in de winter, maar in de zomer zorgt dit wel voor problemen. Boeren laten 's zomers hun vee vaak grazen in de uiterwaarden en in het rivierengebied liggen veel campings . 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In paar uur tijd 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg

Ook grazen in sommige uiterwaarden wilde grote grazers, zoals galloway-runderen, die zich niet makkelijk laten vangen. 

De waterschappen voeren wel extra dijkinspecties uit en wandel- en fietspaden in de uiterwaarden worden afgesloten, zodat kleine wilde dieren zelf een veilig heenkomen kunnen zoeken zonder te worden gestoord door wandelaars.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore