Ga naar de inhoud
Week na rechtszitting

Plotseling toch uitkering voor doodzieke ME-patiënt Gert-Jan

Gert-Jan tijdens zijn rechtszaak tegen het UWV. Beeld © RTL Nieuws

Het UWV heeft onverwacht toch een uitkering toegekend voor arbeidsongeschiktheid aan de doodzieke ME-patiënt Gert-Jan van Duren. Vorige week stond Gert-Jan nog met zijn ziekbed in de rechtszaal om daarvoor te vechten.

Toen gisteren de brief van het UWV op de deurmat viel, kon Gert-Jan het bijna niet geloven. "Maar ik ben heel blij, want de strijd die ik moest voeren en de onzekerheid kostten veel energie."

Vermoeidheidsziekte

Al drie jaar lijdt Gert-Jan aan vermoeidheidsziekte ME. Licht- en geluidsprikkels verdraagt hij niet en hij is aan bed gekluisterd. Volgens hemzelf is hij zo ziek dat-ie nooit meer kan werken. Het UWV hield tot voor kort vol dat er nog wel een kans op verbetering is.

Er liep al een reguliere aanvraag voor een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Omdat hij alleen maar achteruit gaat, had Gert-Jan bovendien een verzoek ingediend om versneld in aanmerking te komen voor een uitkering. Toen dat werd afgewezen, stapte Gert-Jan naar de rechter. Op deze beelden is te zien hoe hij vorige week de rechtbank werd binnengebracht:

Gert-Jan vecht vanuit zijn ziekbed voor een uitkering

02:07

Achteruit

Het UWV heeft nu een besluit genomen over de reguliere aanvraag voor een uitkering. Volgens Gert-Jan kan het niet anders dan dat ze zijn geschrokken van alle publiciteit, en dus versneld zijn zaak hebben afgehandeld. Een woordvoerder van het UWV spreekt dit met klem tegen. "Het is niet zo dat iemand opeens recht heeft op een uitkering omdat er een rechtszaak loopt."

Dat hij nu zekerheid heeft, geeft hem rust. "Dit voelde onrechtvaardig." Nu hoeft hij zich geen zorgen meer te maken. "Al is het maar dat je niet meer om het jaar een herkeuring hoeft te hebben." Want als hij iets niet kan hebben met zijn ziekte, is het wel onrust.

Erkenning
Lees ook:
Erkenning voor ME-patiënt: chronische vermoeidheid aangemerkt als ernstige ziekte

Gert-Jan hoopt dat hij de rechtszaak ook nog wint. Dat zou een belangrijk steuntje in de rug zijn voor lotgenoten, die nog strijden voor hun recht.

Onderschat

De Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid wordt wekelijks gebeld door ME-patiënten die het gevoel hebben dat het UWV hun ziekte niet serieus neemt en hun beperkingen onderschat. Het gevolg is dat ze geen of een te lage uitkering krijgen.